БЛОКАДА: Фермери затварят границата за 3 дни заради вноса от Украйна

0

Зърнопроизводители стартират от сряда 3-дневна блокада на границата с Румъния. От бранша настояват България да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна. От Европейската комисия официално потвърдиха, че в България, Румъния и Полша се внася украинско зърно, но затова Брюксел отпусна допълнителни субсидии – 56 млн. евро общо за трите страни. В детайли за България помощта е 16 млн. евро (32 млн. лв.).

„Протестът ще бъде в четири пункта в страната- Видин, Русе, Кардам и Силистра. Едновременно с това по магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника, без да се блокира движението. Искаме да бъде ограничен безконтролният внос на селскостопанска продукция от Украйна. Ние не знаем произхода на продукцията, с какви продукти за растителна защита са третирани посевите.“, каза председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски. 

На протеста във Видин ще присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Сборният пункт е на входа на Видин при бившия „Химкобинат“, на 29 март, сряда, в 9 часа, където ще има среща с медиите. Предвидено е пътят да бъде затворен за около час. Очаква се на срещата да присъстват министърът на земеделието Явор Гечев и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводители Костадин Костадинов. Протестът ще бъде подкрепен и от земеделци от Румъния, както и от фермери от всички сектори на селското стопанство, допълни Жечко Андрейнски.

Междувременно в декларация, разпространена във вторник, зърнопроизводителите настояха държавните институции в лицето на президента Румен Радев, министърът на икономиката Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев да предпазят родното селско стопанство от „интензивния украински внос“ и да се противопоставят на удължаването на прилагането на безмитен внос от Украйна в ЕС.

Още през миналата седмица, когато за първи път бяха обявени протестите, от Брюксел президентът Румен Радев успокои, че ЕС ще предостави финансова помощ на земеделските производители от страните в близост до Украйна, които пострадаха от „коридорите на солидарност“ за износа на украинско зърно. Сред тях е и България. Той именно визира споменатите 56 млн. евро.

Друго искане на зърнопроизводители ще е и промяна на Стратегическия план.

И по-конкретно фермерите недоумяват защо основните субсидии за обработване на земята са в рамките на 20 лв. на декар, а допълнителни дейности, щадящи околната среда, ще се заплащат двойно повече.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.