Бобокови пак на мушката на КПКОНПИ: Искат да им вземат 2,5 млн. лв.

0

Софийският районен съд наложи запор върху дружествени дялове на две фирми на бизнесмена Атанас Бобоков като обезпечение на бъдещи искове за отнемане на имущество до 2 494 740 лв. От определението на съда става ясно, че е по молба на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

По-големият запор е върху дружеството „Торлашка среща“ ЕООД, на което 175 000 лв. от капитала са запорирани. В него са апортирани над 50 дка земя във видинското село Репляна и голяма ловна хижа. Освен това е регистрино като земеделски производител на фуражи. Другият запор е върху част от фирмата „Монбат еко проджектс“, чийто капитал е 1000 лв. 30% от него се притежават от италианеца Паоло Поффери. 

Братята Пламен и Атанас Бобокови са обвиняеми от 2020 г. по дело на прокуратурата за злоупотреби при депонирането на отпадъци. Вече 3 г. обаче прокуратурата не успява да внесе читав обвинителен акт в съда, който няколко пъти връщаше делото за отстраняване на съществени нарушения. Последният е от 17 декември, когато Апелативният съд в София реши, че има „неясноти и нарушения във внесения обвинителен акт, които пречат на защитата на подсъдимите“. Все пак прокуратурата постигна три условни присъди по делото „Боклукгейт“ Това се случи, след като държавното обвинение успя в досъдебна фаза да договори споразумения с Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов, които признаха вината си през Специализирания наказателен съд.

Габриел Савов е бивш директор на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на фирма „Феникс“ в Плевен, на която преди време МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия. Айгюн Еминов пък е собственик на въпросното дружество „Феникс“ от 2019 г. Васил Богданов е бивш изпълнителен директор на „Монбат ресайклинг“ на братя Бобокови.

Прокуратурата отчете провал и по второто дело срещу Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти – върхове на стрели и копия. Окръжният съд в Русе го оправда и вдигна обезпеченията, наложени заради делото върху цялото имущество на бизнесмена. Срещу Пламен Бобоков имаше и трето дело за престъпен сговор с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, което обаче през феруари беше прекратено. „Тези 32 месеца идват да покажат за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона. Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците“, коментира тогава адвокатът на Бобоков Ина Лулчева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.