Бойко с депутатски имунитет, съдът спря делото срещу него за клевета

0

Съдът спря делото за клевета, заведено от съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Причината е, че Борисов в момента е народен представител и има имунитет.

Адвокат Менко Менков коментира пред БТА, че в закона, по този вид дела, няма възможност Борисов да се откаже от имунитета си. Той потвърди, че делото може да продължи, след като лидерът на ГЕРБ престане да бъде народен представител.

На въпрос колко време остава, докато изтече давностният срок по делото, адвокат Менков обясни, че за въпросното деяние той е четири години и половина, като остават повече от три години до изтичането му.

Делото в Софийския районен съд беше заведено през август 2022 г. от Кирил Петков – за половин милион лева, във връзка с изказване на Борисов, че Петков и Асен Василев са взимали комисионни от договори за доставка на природен газ.

„Жалбата е за клевета за това, че Борисов каза, че сме взели средства от посредници и че сме взели някакви комисиони. Омръзна ми да слушам лъжите му за посредници, за комисионни, всякакви клевети, които той непрекъснато говори“, обясни бившият премиер.

„Ще ходим до края на това дело, за да бъде осъден“, зарече се още съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Петков продължава да твърди, че когато е договарял седемте танкера неговият кабинет, цената на газа на европейския пазар е била под 30 долара.

Досега по делото бяха разпитани свидетели и назначени експертизи.

На този фон Борисов и Петков вече са колеги – депутати в парламента, а партиите им преговарят по приоритетите на Народното събрание, а вече се договориха и за обща законодателна програма.

Предстои и лидерска срещу между ГЕРБ и ПП-ДБ, а лидерът на ГЕРБ не спира да повтаря, че най-стабилното правителство би било това, което е сформирано между първата и втората политически сили.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.