Бойко се изцепи: По-умен и красив от мен няма (допълнена)

0

Пусна се слух, че издига еврокомисаря Мария Габриел за премиер

Ако говорим местно, по-умен и красив от мен няма. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента пред журналистите, докато им обясняваше какъв е човекът, когото смята да предложи за премиер.

Дори и да се пошегува в конкретния случай, той не крие самочувствието си и неведнъж е заявявал, че от него няма по-подготвен за премиер.

Днес Бойко Борисов обяви на пресконференция в централата на ГЕРБ, че партията ще излъчи свой премиер за програмно правителство и ще остави вакантни министерските места за формациите, които подкрепят кабинета. Кабинетът ще е сформиран около една обща програма. В сряда лидерът на партията, която ще получи на 15 май първия мандат, ще обяви името на кандидата за министър-председател в Народното събрание.

„Ще предложим безспорен премиер, утре, в парламента, пред лидерите на всички партии. И повярвайте изборът ми е абсолютно за точни, за верния момент, това, което българите очакват“, каза Борисов. 

Веднага след брифинга из медиите плъзна слух, че кандидат-премиерът на Борисов ще е еврокомисарят Мария Габриел.

Днес Борисов отправи апел към всички останали в Народното събрание да подкрепят и участват в гласуването.

„Обръщам се към всички партии – избори през август, без бюджет, е катастрофа, заяви той. Категорично сме решени да направим правителство, каквото и да ни струва това. Слагаме мандата, търсим отговорните партии“, добави лидерът на ГЕРБ.

„Слагаме на масата програмата и правим правителство. Категорично сме решени да го направим, каквито и обиди, ако не стане. Но не можем повече да разделяме партиите на добри и лоши в българския парламент“, каза още Борисов.

Той не издаде името на своя избраник за премиер, излъчен от ГЕРБ.

„Премиерът ще е гордост за България и Европа. Умен, красив, образован. Тези, които се съгласят да имаме споделена отговорност, поделяме имената на министрите“, поясни Борисов.

На въпрос кой „умен и красив“ ще бъде премиерът, Бойко Борисов каза: „Ако говорим честно, по-умен и красив от мен няма“.

„Поемаме риска, правителство ще има“, категоричен беше Борисов. „Ние нашата жертва я правим“, каза още той. 

„Ще използваме първия мандат с наш премиер, за да съставим правителство. Нашият премиер ще е човек, който може да изведе икономиката, индустрия в посока, която всички очакваме“, допълни той. „Нямаме изисквания към този кабинет – важното е дали си разбират от работата“, каза за личностите в правителството лидерът на ГЕРБ, докато обясняваше как ще даде възможност на онези формации, които подкрепят кабинета, да посочат имената им.

Той подчерта, че е абсолютно безотговорно в момента да не се състави редовно правителство.

„Страхът и дребните игрички на партиите да се запазят е безотговорно. Ние съзнаваме цялата си отговорност“, каза Борисов, като коментира, че по-рано днес президентът е бил абсолютно прав в упрека си.

Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че не говори изобщо за четиригодишен мандат, а за „кратък хоризонт“ на един такъв кабинет. „Ако приемем май-юни бюджетите, общините, докато ги вкарат, те септември-октомври трябва да правят нови“, коментира той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.