Боклукът залива Враца, решение има – да го превърнем в енергия

0

За последните два дни екипи на Инспектората към Община Враца съставиха 32 акта на граждани, замърсяващи обществени пространства, паркове и градини.

Това съобщиха от общинската администрация.

Средно по около 30 акта седмично пишат инспекторите, които следят за чистотата в центъра и кварталите на Враца от началото на кампанията, която е започнала през месец юни.

Всички замърсени пространства са почистени, а проверките продължават, посочват от Общината, като онагледяват работата на инспекторите с кадри във фейсбук.

Според Наредбата за обществения ред на община Враца, всеки нарушител може да бъде глобен от 50 до 500 лева.

Както вече писахме, преди няколко години ТЕЦ „Бобов Дол“ и няколко други централи се опитаха да предоставят поне регионално решение на проблема с отпадъците чрез намерението за производство на енергия от боклука, но инициативите им бяха прекъснати поради неясни причини. В момента единствено, макар и в изключително малки мащаби, решение на проблема се намира чрез оползотворяването на отпадъци от няколко циментови заводи в страната.

Според експерти разковничето за решаването на проблема с депонирането е в разработването на политика с ясни мерки за предотвратяване на образуването на отпадъци и осигуряване на възможности за рециклиране и оползотворяването им в т.нар. кръгова икономика.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.