Браво! Диджеят с рак на гърдата осъди Здравната каса

0

Районната здравна каса в Пловдив бе осъдена за дискриминация от мъжа с рак на гърдата, който не получи безплатни лекарства за заболяването си, защото не е жена. Диджей Айвън спечели делото, заведено пред Административния съд в града, съобщи Би Ти Ви.

Необичайният казус стана известен в началото на лятото. Диджей Айвън научава, че има рак на гърдата преди седем години. Опериран е в София и периодично ходи на химиотерапия. Преди няколко месеца лекарите му назначават скъпоструваща инжекция, която се поема от НЗОК и трябва да замести месечната химиотерапия. Пловдивската РЗОК обаче отказва да отпусне лекарството с мотива, че пациентът не е жена.

Инжекцията струва около 500 лева на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от друг пациент и му казват, че в повечето случаи здравната каса отказвала да отпусне лекарството за мъже. След като случаят нашумя, на пожар бяха гласувани промени във фармакотерапевтичното ръководство, с които лечението на рак на гърдата при мъже се приравни на това при жени. И след това обаче пловдивската РЗОК продължи да отказва лечение на Айвън Андреев.

„Чувствам се победител. Аз не изпитвам еуфория, не търся този ефект, идеята е да покажем на системата, че нещата не са както трябва“, коментира по повод развръзката Айвън Андреев.

Случаят на Айвън бе употребен в политическата битка за управлението на НЗОК през лятото. В опит да пришпори избора на управител, депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов молеше колегите си да бързат, за да се разреши въпросът с лечението на Андреев. Това беше чиста демагогия, тъй като решението въобще не е в ръцете на управителя на НЗОК, както се видя и от развоя на събитията впоследствие.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.