БУНТЪТ: Миньори и енергетици блокират Стара Загора

0

Утре миньори и енергетици отново ще затворят пътни артерии в област Стара Загора, а протестното автошествие ще приключи в град Нова Загора. Това съобщи за БТА Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението „Миньори и енергетици заедно“, което е и организатор на недоволството.

Този път протестът ще започне от две точки. Първата е станалата вече традиционна – паметника на св. Иван Рилски в Раднево, където протестиращите ще се съберат в 9:00 часа и ще тръгнат към Стара Загора, ще преминат по околовръстния път, за да се включат по главния път между Стара Загора и Казанлък и да стигнат до т.нар. Върха.

Вторият лъч ще се събере на паркинга на езерото „Загорка“ в северната част на Стара Загора в 10:00 часа, за да тръгне също към сборния пункт Върха. Очаква се около 11:00 часа двата лъча да се обединят и да затворят движението между Стара Загора и Казанлък в отсечката за период от 45 минути.

Протестът ще продължи своето движение и ще стигне до Казанлък, ще премине през целия град, за да се върне и да продължи по подбалканския път към Мъглиж. На разклона към подбалканското градче, до т.нар. място Чешмите протестиращите отново ще блокират движението за около 30 минути.

След тази спирка автошествието ще продължи по подбалканския път в посока Гурково ще премине в южната част на градчето и ще продължи своето движение към Нова Загора. Там ще бъде и последната блокирана пътна отсечка. Предвижда се движението да бъде преустановено около 17:00 часа за период от около 50 минути, след което протестът да приключи.

Очаква се в автошествието утре да се включат около 100 автомобила. „Организацията е направена, уведомени са засегнатите общини и е направено уточнение с Областната дирекция на МВР за уточняване на маршрутите“, посочи още Георгиев.

Припомняме, че протестът е организиран от представителите на новоучреденото сдружение с нестопанска цел „Миньори и енергетици заедно“.

Основните им искания са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това според протестиращите ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия.

Протестиращите искат и изпълнение на концесионния договор на „Мини Марица-изток“, като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса – една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.

Множеството се обяви против излизането на битовите потребители на свободния пазар, което според тях ще доведе до „немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток“.

През миналата седмица миньорите и енергетиците организираха две протестни автошествия като затваряха пътни артерии в Гълъбово, Нова Загора и южния изход на Стара Загора в посока Димитровград и автомагистрала „Тракия“, в района на птицекомбината.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.