Честитка: Гърция ни щави с нова такса

0

Новата 2024 година носи значителни промени в туристическата индустрията за настаняване в Гърция. Туристическият данък за настаняване се заменя с нова „такса устойчивост“ за справяне с последиците от климатичната криза, която всички българи, фенове на южната съседка, ще трябва да плащат.

Сумите на „таксата климатична устойчивост“, която собствениците на имоти за краткосрочно наемане ще трябва да удържат от пребиваващите в имотите им, възлизат на 0,5 евро на ден престой в периода ноември – февруари и 1,5 евро на ден престой в период март – октомври. Ако краткосрочно наетата сграда е еднофамилна къща с площ над 80 кв. м., таксата, която всеки обитател трябва да заплати е 4 евро на ден в периода ноември – февруари и 10 евро на ден в периода март – октомври.

От март туристите ще плащат 1,5 евро на легло (досега 0,5 евро) при настаняване в хотел с една или две звезда; 3 евро (досега 1,5 евро) на хотели с три звезди, 7 евро на нощувка (досега 3 евро) в четиризвезден хотел, таксата за петзвездни луксозни хотели ще бъде 10 евро на нощ (досега 4 евро). Вилите и луксозните апартаменти ще се таксуват по 10 евро на нощувка. Таксата ще се плаща на място и няма да бъде включен при резервацията чрез туроператори. Ще се поема от обитателя, ползвал стаята или апартамента.

Събраната такса се внася от собствениците към данъчната администрация с месечни декларации, които трябва да подават до края на всеки месец.

Очаква се новата такса „климатична устойчивост” да генерира до 300 млн. евро допълнително през 2024 година като парите ще се използват за възстановяване на страната след тежки горски пожари и наводнения.

Припомняме, че туристическият данък бе наложен в Гърция от 1 януари 2018 година като част от пакета мерки за справяне с финансовата криза.

5 000 евро е глобата за недекларирани имоти в Гърция, които се отдават чрез платформите Airbnb, Booking.com, HomeAway и т.н. Данъчните започват строги и задълбочени проверки от следващия месец.

Облагането на доходите от краткосрочното даване под наем варира между 15% и 45%. За декларирани суми до 12 000 евро данъчната ставка е 15%, от 12.001 до 35.000 евро с коефициент 35% и от 35.001 нагоре с коефициент 45%.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.