Честито! Тримата синове на руски олигарх получават БГ паспорти

0

Тримата синове на влиятелен руски бизнесмен може да се сдобият с български паспорти, след като са получили положителни становища за това от МВР и ДАНС, научи Mediapool от свои източници.

Преди пет години близкият до Кремъл бизнесмен Роман Савушкин сe нареди сред получилите българско гражданство срещу инвестиции, т.нар. златен паспорт. През 2021 година трима синове на Савушкин, които все още не са навършили пълнолетие – Владимир, Пьотр и Константин, също подават документи за получаване на български паспорт.

Законът им дава право да кандидатстват, защото баща им вече има българско гражданство (чл. 15 от Закона за българското гражданство).

През лятото на 2021 година синовете на Савушкин получават „Да“ при проверката им от МВР и ДАНС.

Процедурата за тримата синове на Роман Савушкин все още не е минала през задължително съгласуване пред Съвета по гражданството към правосъдното министерство, което трябва да се случи към края на юли. Накрая процедурата приключва с издаване на указ или отказ от вицепрезидента.

Разследващият сайт Bird.bg разпространи в началото на 2023 г. данни за бизнеса на Савушкин, както и негови снимки със заместник-ръководителя на руския Съвет за сигурност и бивш премиер и президент на Русия Дмитрий Медведев, който в момента се изявява като яростен привърженик на войната в Украйна и на всякакви екстремни действия срещу западните ѝ съюзници.

Когато получава „златния“ си български паспорт, Роман Савушкин е бил генерален директор на „Обединена вагонна компания“. Това е структуроопределящо предприятие, най-големият производител на вагони в Русия чрез Тихвинския вагоностроителен завод.

Основен акционер е групата ИСТ, свързвана с милиардера Александър Несис. ИСТ има съвместен бизнес с „Ростех“ – група, управлявана от Сергей Чемезов, човек от вътрешния кръг на Путин. Разследване на Bird и iStories показаха преди време, че Чемезов и негови роднини са се обзавели с имоти на българското Черноморие.

Савушкин става българин на 18 декември 2019 г. Забележително е, че преписката му е заведена само година по-рано.

По информация на Mediapool заявител на документите за гражданство от името на Роман Савушкин през 2017 година е адв. Боян Новански, който два месеца по-късно стана член на Висшия съдебен съвет.

Редакцията на Mediapool е търсила коментар от Боян Новански по-рано, при подготовката на разследването, което установи, че руснаци и араби са най-масовите купувачи на български „златни“ паспорти. Тогава Новански отрече да има нещо със схемата.

Търговският регистър показва, че към момента на подаването на документите за „златен“ паспорт в България, Савушкин не е притежавал и не е управлявал фирми в страната. За да покаже, че е инвеститор, той вероятно е закупил държавни ценни книжа или е внесъл пари на влог в българска банка, каквито възможности даваше законът за българското гражданство преди 2021 година, съобщава Bird.bg.

По-късно Савушкин наистина инвестира в България, като си купува два апартамента в Бургас за над 800 000 лева, показва справка в Имотния регистър.

В началото на 2022 година, когато на власт беше правителството на Кирил Петков, парламентът премахна схемата за златните паспорти и остави единствено възможността за издаване на виза на инвеститорите (т.нар. „златни визи“).

Тогавашният правосъден министър Надежда Йорданова разпореди пълна проверка на всички чужди граждани, които са получи български „златни паспорти“. Явно Савушкин все още пази своята инвестиция в България, защото предложение за отмяна на гражданството му не бе направено.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.