Честваме Деня на народните будители! Честит празник, българи!

0

На 1 ноември България отдава почит на народните будители – книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители, прието от 19-то Обикновено народно събрание на 13 декември 1922 г. със Закон за допълнение на Закона за празниците.

С указ 23 от 3 февруари 1923 г. на цар Борис Трети 1 ноември е определен за празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 г. денят е забранен. Честването му се възстановява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен за официален празник Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Пред сградата на президентската институция ще се състои традиционната церемония по издигане на националното знаме на Република България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 10 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме строя на Националната гвардейска част. След церемонията, в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава ще отправи приветствие по случай Деня на народните будители. По повод празника деца от столична детска градина ще отправят поздравление.

Честит празник, българи!

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.