Чрез дийп фейк: В Русия дават зор да изчегъртат полска актриса от култов филм

0

Полската актриса Барбара Брилска да бъде „изтрита“ от култовия филм на Елдар Рязанов „Ирония на съдбата“. Това предлага Олга Занко, зам.-председател на комитета по развитие на гражданското общество към Държавната дума на Русия, в своя канал в социалната мрежа Телеграм.

„Нашата страна подари на Брилска слава и почит, но ние също така лесно можем и да изтрием тази актриса от „Ирония на съдбата“, заявява Занко, цитирана от Сега. Като доказателство на своите думи тя е публикувала откъс от филма на Рязанов, в който с помощта на технологията „дийп фейк“ полякинята е заменена с руската актриса Валентина Тализина, която озвучава героинята й в лентата.

Занко твърди, че забравата е най-лошото нещо, с което може да се сблъска един артист. Според нея звездата от „Ирония на съдбата“ е направила своя избор, обиждайки руските си почитатели, като ги нарича „проклети от Бога хора“. Брилска неотдавна призова руската си колежка Лия Ахеджакова да напусне страната, след като всички спектакли с участието на последната са били свалени от репертоара на театър „Съвременник“. „Родината, такава родина, е недостойна за нея. Разбира се, че трябва да си тръгне. Те няма да я оставят на мира, тези комунисти, проклети от Бога хора“, коментира известната полска актриса.

Първият зам.-председател на комитета за култура към Държавната дума – актрисата Елена Драпенко, обаче нарече „велика глупост“ идеята Барбара Брилска да бъде „изчегъртана“ от „Ирония на съдбата“. „Лично аз смятам това за велика глупост. Така ще унищожим филма, обичан от всички в пост-съветското пространство в продължение на десетилетия“, казва Драпенко пред Lenta.ru. И продължава: „Филмът е колективно творчество. Там освен Брилска има още режисьор – Елдар Рязанов, има художници, сценаристи, оператори, други артисти, които не са виновни за нищо. Ето защо, разглеждайки филма като колективно творчество, ние не смятаме за възможно да премахнем когото и да било оттам, независимо какви изказвания е правил. Освен това самият филм не съдържа никакви смисли, дискредитиращи Русия или руските военни“, категорична е депутатката.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.