Целият свят гледа към Русия днес

0

Целият свят следят днес отблизо събитията в Русия, където бунтът на наемническата група „Вагнер“ представлява най-сериозното предизвикателство за дългогодишното управление на президента Владимир Путин.

По-рано днес ръководителят на руската частна военна компания „Вагнер“ се разбунтува срещу висшето руско военно ръководство и обяви, че е влязъл в руския град Ростов на Дон и контролира там редица руски военни обекти.

Евгений Пригожин обвини руските сили, че са обстрелвали негови бойци в Украйна, при което е имало много жертви сред редиците на „Вагнер“. Той призова и руският министър на отбраната и началника на руския генерален щаб да дойдат в Ростов на Дон за разговори с него.

Малко след изявленията на Пригожин руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията, в което каза, че случващото се е удар с нож в гърба на държавата и народа на Русия и обеща да накаже сурово метежниците.

Според украинския президент Володимир Зеленски, бунтът на „Вагнер“ показва, че Русия е слаба.

„Въоръженият бунт на групировката „Вагнер“ илюстрира слабостта на Русия – страна, потънала в зло и хаос“, заяви Зеленски, като разкритикува руския президент и заяви, че Украйна защитава останалата част от Европа, предадоха украинските агенции и Франс прес.

В първата си реакция на събитията в Русия Зеленски отбеляза, че тези, които „избират пътя на злото, сами се унищожават“, визирайки Владимир Путин, който според него „изпраща стотици хиляди хора на война само, за да се барикадира в Московска област и да се защити от тези, които сам е въоръжил“.

„Слабостта на Русия е очевидна. Пълна слабост“, каза Зеленски в коментар в социалните мрежи. Той добави, че „също толкова очевидно е, че Украйна е способна да защити Европа от заразяване с руското зло и хаос“.

„Русия използва пропагандата, за да прикрие своята слабост и глупостта на своето правителство. А сега хаосът е такъв, че вече никой не може да лъже за него“, добави той.

Президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за ситуацията в Русия и Вашингтон „ще се консултира със съюзниците и партньорите си относно тези събития“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Адам Ходж.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната заяви, че въоръженият бунт е „малко вероятно да успее“, но че „въоръжена атака на „Вагнер“ срещу руското военно ръководство в Ростов на Дон би имала значително въздействие върху военните усилия на Русия в Украйна“.

Ръководителят на Европейския съюз Шарл Мишел написа в Туитър, че блокът „следи отблизо развитието на ситуацията в Русия“. „В контакт съм с европейските лидери и партньорите от G7“.

„Това е определено вътрешен руски проблем“, заяви Мишел в Туитър. Той също така заяви, че подкрепата на ЕС за Украйна и за нейния президент остава неотслабваща.

НАТО също следи внимателно ситуацията в Русия, заяви говорителката на алианса Оана Лунгеску, предаде Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон следи ситуацията в Русия отблизо, съобщи Елисейският дворец.

„Президентът Макрон следи ситуацията отблизо. Ние продължаваме да сме фокусирани върху подкрепата за Украйна„, се казва в кратко съобщение на френското президентство.

В Берлин „правителството следи отблизо събитията в Русия“, заяви говорител пред АФП. Външното министерство препоръча да се избягват централната част на Москва и правителствените и военните сгради в руската столица.

Британското външно министерство пък предупреди, че може да се стигне до бунт из цяла Русия, предаде Ройтерс. То предупреждава да не се пътува до тази страна. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви в актуализирано разузнавателно съобщение, че „това представлява най-значимото предизвикателство за руската държава в последно време“. 

„През следващите часове лоялността на руските сили за сигурност и особено на руската Национална гвардия ще бъде от ключово значение за развоя на кризата“, се казва в съобщение в Туитър.

Британският премиер Риши Сунак призова „всички страни да бъдат отговорни и да защитят цивилното население“.

„Ние сме във връзка с нашите съюзници, тъй като ситуацията търпи развитие. Ще разговарям с някои от тях по-късно днес и най-важното е всички страни да се държат отговорно“, каза той пред Би Би Си.

Полският президент Анджей Дуда проведе консултации с премиера и министъра на отбраната относно ситуацията в Русия, предаде Ройтерс и допълни, че Варшава следи внимателно ситуацията в тази страна.

В Рим италианският „министър-председател Джорджа Мелони следи отблизо събитията, които се случват в Русия и които показват как агресията срещу Украйна предизвиква нестабилност и в самата Русия“, се казва в изявление на нейната канцелария.

Външният министър Антонио Таяни заяви, че за момента няма притеснения за италианците, живеещи в Русия, но заяви, че те са „посъветвани да бъдат предпазливи“.

Външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом написа в Туитър: „Правителството следи отблизо ситуацията в Русия. Ситуацията е сериозна.“

В Норвегия външният министър Аникен Хюитфелд заяви, че Осло „следи отблизо драматичната ситуация в Русия и е в тесен контакт с посолството в Москва“.

Белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер написа в Туитър: „Ситуацията в Русия е сериозна. Продължавам да следя развитието на събитията… за да видя какво влияние ще окажат те върху конфликта“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.