Цигуларят Светлин Русев свири със Софийската филхармония тази вечер

0

Тази вечер е концертът на цигуларя Светлин Русев със Софийската филхармония, на който той ще бъде и диригент. Събитието е в зала „България“, съобщават от филхармонията.

В програмата ще звучат творби от Йохан Себастиан Бах – Концерт за цигулка в ла минор BWV 1041 и Концерт за цигулка в ми мажор BWV 1042, Франц Шуберт – Рондо за цигулка и струнен оркестър в ла мажор D438, и Пьотър Илич Чайковски – Струнен секстет „Спомен от Флоренция“ в ре минор, oп.70, предаде БТА.

Обичаният български виртуоз Светлин Русев се завръща в сезона на Софийската филхармония като солист и диригент на програма, съчетала брилянтни цигулкови произведения, коментират от филхармонията. Припомнят, че след 2000 г. Русев ръководи и дирижира различни ансамбли и оркестри в България, Франция, Полша, Южна Корея, Япония и Швеция. Като камерен изпълнител се изявява с партньори като Мюн-Вун Чунг, Жан-Ив Тибоде, Йоръм Сон, Питър Франкъл, Ралф Готони, Жан-Марк Луисада, Бертран Шамайо, Жан-Филип Колар, Антоан Тамести, Максим Рисанов, Гари Хофман, Готие Капюсон, Джиан Уанг, Франсоа Льольо, Пол Мейер, Николай Знайдер, Нинг Фенг. Създава и клавирното трио Русев – Салк – Розанова.

Репертоарът му е от барок до съвременна музика. Широко известни са интерпретациите му на творби от славянски и български автори.

Светлин Русев е професор в National Supérieur de Musique et de Danse в Париж, изнася майсторски класове по цял свят. Той е художествен съветник и резидентен артист на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе, бил е артистичен съветник и в Софийската филхармония.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.