Да не повярваш! Вижте кога каца първият медицински хеликоптер

0

На 12 декември екипажите, които са обучени за работа с медицинските хеликоптери, ще заминат за Италия и най-късно до 15 декември първият от тях ще кацне у нас. Най-късно до 15 януари той ще заработи, а през юни това ще направи и вторият. Това съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“.

Към момента са обучени всички екипажи и очакваме на 15 януари да заработят. Хеликоптерите са общо осем на брой и третият ще пристигне в България след средата на 2024 г., каза министърът.

По отношение на модернизацията на жп транспорт у нас, министър Гвоздейков каза, че в момента текат обществени поръчки по Плана за възстановяване и устойчивост и те са изцяло за покупка на нови вагони, мотрисни влакове, маневрени локомотиви, двуетажни вагони и т.н. Той увери, че няма рискове от забавяне на процедурите и загуба на средства от ПВУ. В срок от 33 месеца след подписването на договорите България трябва да придобие нов подвижен състав.

Към днешна дата всички жп трасета са проходими и без аварии. Ситуацията наистина беше много сложна, обилният мокър сняг и изключително тежък, допълнително и листата по дърветата нанесоха доста сериозни поражения, които паднаха по контактната мрежа и затрупвания на жп трасетата, каза министърът.

Той отново подчерта, че причината за бедствието миналата седмица е бил изключително тежкия сняг. Даде пример с Германия, където Мюнхен и област Бавария също е блокирана в момента заради снежни бури. По думите му, у нас при обилен снеговалеж и вятър няма как да бъде почистено за 1 час, защото след няколко минути става същото:

„Въпросът е, че ние като общество и шофьорска гилдия трябва да сме малко по-дисциплинирани и по-съобразителни и да си даваме ясна сметка, че трябва да бъдем отговорни към процеса и даваме възможност на хората, които са ангажирани да си свършат работата както трябва“, каза министърът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.