Да живее кралят: Чарлз ІІІ сяда официално на престола

0

Новият крал на Англия, Шотландия, Северна Ирландия и прилежащите територии Чарлз ІІІ положи клетва. „Винаги, според предназначението на тази церемония за възкачване на трона, ще поддържам и изпълнявам, доколкото мога и според закона, всичко, което обещах”, закле се той.

Измежду 62-ма монарси в историята на Англия и след 1707 г. Великобритания, разпръснати в период от около 1200 години, Чарлз ІІІ е най-възрастният коронясан крал в историята на империята. Той ще поеме скиптъра на 74 години. В по-ранните векове никой не е доживявал до такава възраст.

Сред всички монарси, едва шест са кралици по кръв и последната от тях, Елизабет ІІ, е майка на най-зрелия от всички крале, седяла на трона по-дълго от всеки друг монарх в историята на Острова – цели 70 години. 

Службата по коронацията се отслужва в Уестминстърското абатство шест месеца след погребението на кралица Елизабет II. 

Архиепископът на Кентърбъри короняса Чарлз на церемонията, която се прилага от 1066 г. насам.

Чарлз III, от своя страна, беше най-дългогодишният престолонаследник в историята. Той е първото дете, което става свидетел на коронацията на майка си като владетел през юни 1953 г. Бившият принц на Уелс размишляваше върху наследството на майка си дни след нейната кончина по време на церемонията по възкачването си.

Чарлз отбеляза плановете си да тръгне по стъпките на Елизабет след собствената си коронация. „В тази си цел знам, че ще бъда подкрепян от обичта и лоялността на народите, чийто суверен съм призван да бъда, а при изпълнението на тези задължения ще се ръководя от съвета на избраните от тях парламенти“, добави той.

По време на церемонията съпругата на Чарлз, кралицата-консорт Камила, също ще бъде коронясана на по-малка служба. По-рано Елизабет беше дискутирала възможността Камила да наследи титлата на кралица-консорт след възкачването на Чарлз на кралския престол. „Когато в пълнотата на времето синът ми Чарлз стане крал, знам, че ще дадете на него и на съпругата му Камила същата подкрепа, която дадохте на мен“, написа Елизабет в изявление през февруари 2022 г., докато празнуваше своя платинен юбилей. „И моето искрено желание е, когато дойде това време, Камила да бъде известна като кралица-консорт, тъй като тя продължава собствената си вярна служба.“ 

Заветът на кралица Елизабет обаче няма да се случи, тъй като Камила пожела те да бъде с титлата „кралица“. Според Royal Central указът е от 3 май тази година и постановява пълно отпадане на думата „консорт“. Камила стана кралица-консорт, след като съпругът и Чарлз стана автоматично крал на Великобритания след смъртта на майка си.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.