ДАНС предупреждава: Войната стига до България

0

Опасност войната да се разрасне и извън границите на Украйна виждат българските специални служби. Като една от целите на Русия е да създаде нова зона на конфликт на Балканите.

Черноморско-кавказкия регион се посочва и като зона на първостепенно значение както за сигурността на България, така и за НАТО.

Тези предупреждения са включени в годишните доклади на ДАНС, разузнаването и военното разузнаване, които са публикувани от Министерския съвет.

Според контраразузнавачите ни има реално опасност от използването на оръжия за масово поразяване. Москва вече на няколко пъти опитва да изнудва ЕС и НАТО със заплахи да използва ядрени оръжия във войната си с Украйна.

„Военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване. Процесите водят до промяна на основни енергийни и транспортни коридори и генерират значителен бежански поток към Европа, който създава допълнителни предизвикателства за приемащите държави. Фактори за дестабилизация на региона се явяват и „замразените“ конфликти (Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия, Приднестровието), в които Русия е ключов фактор.

През 2022 г. в Западните Балкани се наблюдава нарастване на напрежението. Засилената конкуренция между геостратегическите фактори стимулира великодържавнически и реваншистки амбиции. Етническите и религиозни специфики се инструментализират за подкопаване на държавния суверенитет и териториална цялост“, пише в доклада на ДАНС по отношение на средата на сигурност за България.

„Успоредно, в регионален аспект деструктивна роля имаха индиректните опити на Москва да създаде втора зона на нестабилност в Западните  Балкани, възползвайки се от съществуващите в региона проблеми и противоречия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.