Държава на абсурдите: Преписвачът от ИТН Петър Илиев се намърда във ВУЗ

0

Плагиатът Петър Радославов Илиев е назначен със заповед на ректора на Тракийския университет в Стара Загора на длъжност „доцент“ в катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ на Стопанския факултет на половин щат.

Това е същият Петър Илиев, който преди две години се оказа в центъра на публичен скандал за плагиатство.

Той гръмна малко след като Слави Трифонов номинира юридическия съветник на партията за вицепремиер и министър на вътрешните работи в проектокабинета на „Има такъв народ“ през 2021 г.

Тогава в медиите излезе информация, че преподавателят по конституционно право в Юридическия факултет на Софийски университет(СУ) е преписал 92 страници от монографията си „Компетенцията на Народното събрание“ от книгата „Парламентарен контрол“ на колегата му доцент Наталия Киселова.

След проверка Етичната комисия в университета го уличи в плагиатство и препоръча на ректора да предприеме съответни дисциплинарни мерки, но Петър Илиев напусна преподавателското си място сам. И написа в „Туитър“, че „когато Храмът на науката е превзет от търговци и политически брокери, е време свободните хора да напуснат и да продължат да работят за доброто на Отечеството по други начини“.

Във вихъра на скандала той обясняваше пред различни медии, че е жертва на „задкулисието, което поръчало неговото медийно и академично тричане“.

И питаше, не без основание, защо въпросът за плагиатството не е бил поставян на катедрен съвет нито веднъж през тези 6 години след излизане на монографията му, а едва след номинирането му за министерски пост. И защо с него се занимава Етичната комисия, която няма правомощията за това.

Себе си Илиев определя скромно като един от най-обичаните и уважавани преподаватели в Юридическия факултет на СУ и като професионалист, който защитава името и биографията си.

През януари 2022 г. Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител по сигнал на гражданското сдружение „БОЕЦ“ за плагиатство срещу Петър Илиев. На какъв етап е днес досъдебното производство не знаем, но скандалът в медиите постепенно отшумя и около името на адвоката от Софийската адвокатура настъпи тишина.

Кой е Петър Илиев, освен бивш преподавател в Юридическия факултет на СУ по конституционно право?

Справка в системата АПИС показва, че е управляващ съдружник в адвокатското дружество „Илиев и партньори“ и е едноличен собственик на дружествата с ограничена отговорност „Леигамаск акаунтинг“ и „Легамакс консултинг“. Освен това е и почетен консул на Република Барбадос в България, както и председател на управителните съвети на сдруженията Канадско-българска търговска камара и Българска икономическа камара.

Две години след като напуска СУ, Петър Илиев се оказва единственият кандидат в обявен открит конкурс в Тракийския университет за „доцент“ по специалността „Публично право“ на половин щат.

Представените от членовете на научното жури рецензии и становища са с положителна оценка и препоръка докторът по конституционно право да бъде избран за заемане на обявената в конкурса академичната длъжност.

Само че 10-те гласа „за“, които кандидатът получава от Факултетния съвет, не му стигат, за да бъде изборът му легитимен.

Факултетният съвет заседава на 30 май в редуциран състав. От 20-те членове, участвали в тайното гласуване, 9 са пуснали бюлетина „против“, а една е била невалидна, но според практиката на ВАС би трябвало да се отчете като „въздържал се“, коментираха пред „За Истината“ юристи.

За избора на Петър Илиев е необходимо обикновено мнозинство, което се формира от присъстващите членове на ФК, а не от списъчния им състав и за да е налице избор, следва да са гласували повече от половината, в случая 11 души.

Въпреки това ректорът на Тракийския университет издава заповед за назначаването на Петър Илиев на академичната длъжност „доцент“ по специалността „Публично право“.

Пред „За истината“ професор Ярков обясни, че процедурата за провеждането на конкурса е била спазена. Той прегледал много внимателно цялата документация, но поискал и становището на юристите на университета, преди да подпише безсрочния договор на Илиев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.