Деца молят кметове за грипна ваканция

0

Ученици заляха Тик Ток с клипчета, в които молят местните кметове да обявят грипна ваканция. Децата май ще излязат по-умни от възрастните, тъй като предпочитат да останат вкъщи, вместо да разнасят заразата на грипа, който съвсем не е безопасен и протича доста тежко.

Още два областни града обявиха грипна ваканция за учениците – Пловдив и Велико Търново, с което междусрочната ваканция се удължава на общо пет дни. Учениците се връщат в класните стаи чак на 8 февруари. Решението е на кметовете на тези градове.

„Във връзка с грипната епидемия обявявам 6 и 7 февруари 2024 година за неучебни дни за всички училища на територията на Община Пловдив. Пазете се и бъдете здрави!“, написа кметът на Пловдив Костадин Димитров в пост във Фейсбук.

За това са информирани областният управител Илия Зюмбилев, РЗИ и Регионалният инспекторат по образованието.

Пловдив бе първата област въвела преустановяване на учебния процес, където учениците не посещават училище от понеделник – 29 януари до 5 февруари включително.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов също обяви грипна ваканция от два дни – 6 и 7 февруари, след като като в началото на седмицата беше многократно молен от деца в Тик Ток за обявяване на грипна ваканция.

Причината е обявената от РЗИ грипна епидемия и повишаващата се заболеваемост от грип от остри респираторни заболявания.

Целта е превантивна – да бъде пресечено нарастването на процента отсъствия, към днешна дата той е около 16,5 процента. В този период здравните власти очакват пикът на грипната вълна да е преминал. Детските градини ще продължат да работят по обичайния си график. Присъствието на децата е по лична преценка на семейството, посочва кметът в пост във Фейсбук.

Заболеваемостта от грип в областта надхвърля 210 на 10 000 души. За момента от клас отсъстват 16,5 % от учениците, сочат данните на РЗИ.

„Благодаря ви, скъпи ученици, за клиповете в социалните мрежи, някои от които са доста атрактивни, за съобщенията и коментарите. Надявам се, че тази енергия и творческа креативност ще я запазите и доразвиете и в училищните занимания. Бъдете разумни – вирусите се разпространяват еднакво лесно както в училище, така и в заведенията и кафенетата. Предвид ангажиментите на родителите и за тяхно улеснение, детските градини ще продължат да работят по обичайния си график. Присъствието на децата е по лична преценка на семейството“, написа още градоначалникът във Фейсбук.

Преди това грипна ваканция обявиха Бургас и Силистра – от 1 до 6 февруари. За същия период учениците преминаха на онлайн обучение  и в Ямбол. В София-област тази мярка е в сила до 7 февруари включително.

Преди това профсъюзът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ призова да бъде увеличена ваканцията между двата срока в интерес на опазването на здравето на учениците и учителите и да не се прибягва към варианта за онлайн обучение.

Питаме властите: Защо София-град все още не обявява грипна епидемия?

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.