Денков се самопохвали: Държавата действа светкавично след наводненията

0

Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси във Фейсбук. Поводът е три месеца откакто правителството встъпи в длъжност. Още в самото начало той обяви, че постепенно се успокоява обстановката след наводненията по Черноморието.

Тази сутрин отново се е чул с хората в щаба в Царево.

„Пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата. Все още има проблеми за пиене, но за битова нужди може да се използва. Има все още проблеми с пътищата. Постепенно, с помощта на МВР, се изнасят летовниците. Все още има затруднения заради разрушените мостове и нарушената настилка“, каза премиерът за наводненията вследствие на проливния дъжд.

„Очаква се през следващите дни да се оценят най-спешните ремонти, които трябва да се направят. Веднага ще бъдат отпуснат средства, за да могат да започнат ремонтите през Агенция „Пътна инфраструктура“, допълни още Денков.

Министър-председателят определи реакцията на институциите в държавата като светкавична.

Той за сетен път обяви, че има два вида помощ за пострадалите – до 1512 лв. на домакинство за разрушение по сградите и до 2500 лв. за електроуреди, които първо трябва да се закупят, а сумата се възстановява след това.

Предстои да се възстановят пътищата и да се направи преглед на водосборните оттоци и деретата в засегнатия регион, съобщи още Денков. Той допълни, че прокуратурата се е самосезирала заради множеството поражения.

 „Те ще проверят дали има законови нарушения. Това е природно бедствие, но трябва да се раздели рискът, създаден от природата и този, който идва от човека. Още на сутринта след валежите на място имаше 11 екипа. Те помагаха на хората да се изнесат хората от рисковите места. МВР помага с извеждането на хората, а Пожарната започна отводняването. Нямаме проблем с липса на техника“, обясни премиерът. И категорично заяви, че кабинетът е твърдо „за“ прекратяването на незаконното строителство по Черноморието.

Министър-председателят отговаря на въпроси на граждани и медии от 09:00 до 10:00 часа, на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Въпроси могат да се задават по време на живото излъчване на страницата на Министерския съвет в социалната мрежа. Това е третата му поред онлайн пресконференция Николай Денков.

Равносметката за трите месеца на управлението на кабинета

„Много неща се правят, почти всички свързани с икономиката. Например трите отворени завода – в Русе, Стара Загора и в Шумен. Всеки от тях с по няколкостотин нови работни места. Това са инвестиции, които дават възможност за развитие на регионите. Министерство на икономиката разглежда близо 10 проекта за инвестиции в градове извън София. Беше изпуснат голям инвеститор в бизнеса с батерии“, каза Денков

За разгрогласията с президента

„Трябва да изберем каузите, които могат да ни обединят – например икономиката и инвестициите. С президента имаме сериозни различия по някои въпроси, но трябва да работим за общите интереси на гражданите – например енергийните проекти. Готов съм да работя заедно с Радев, разговорът ни вчера на „Мача на надеждата“ беше подадена ръка от мен. Надявам се нападките към правителството да престанат. Обсъдихме назначаването на посланик в Украйна, има напредък в тази насока и се надявам, че скоро ще има развитие“, коментира той.

Маха дисбалансите в доходите

„Поискахме информация от всички министерства какви са заплатите в съответния сектор, включително НСИ и Агенцията за борба с градушките. След 15 септември в хода на подготовката за Бюджет 2024 ще направим крачка за премахване на дисбалансите. Ще направим обща система, която да замести лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и отговорността на конкретните служители. Трябва да има аргументация защо в конкретна сфера заплащането е такова, каквото е. Заложили сме да има правила в КТД, които да премахнат ужасяващата ножица между заплатите в здравеопазването. Разликата не може да е повече от 1 към 10“, отбеляза Денков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.