Депутатите обратно в Партийния дом, затворен за журналисти

0

От 1 септември депутатите ще заседават в сградата на бившия Партиен дом, съобщи БНТ. Историческата сграда на площад „Народно събрание“ ще бъде в ремонт, който ще продължи поне 3 години.

Според председателя на парламента Росен Желязков, който е развел в партийния дом само представители на подбрани медии, парламентарните групи са постигнали съгласие за смяната на сградата. Единствено от ИТН се противопоставят. Наскоро хората на Слави Трифонов разкриха, че 7 млн. лв. са били заделени за подготовката на сградата на „Дондуков“ 2 за връщането на депутатите.

Депутатите заседаваха за кратко в новоизградената пленарна зала в партийния дом в края на последното управление на ГЕРБ. През 2021 г., по решение на ИТН, ДБ и ИБГНИ, парламентът се завърна на площад „Народно събрание“.

Това беше символична промяна, насочена срещу герберите, които бяха наложили скъпата реконструкция на партийния дом с намерението за постоянно да преместят депутатите там. В миналото правителствата на Бойко Борисов изхарчиха 23 млн. лв. за въпросната реконструкция.

Сега управляващото мнозинство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, което държи Народното събрание, изглежда е решило да отмени тази промяна.

ПРОБЛЕМИ И РЕШЕНИЯ

„Има доста дефекти в инженерната инфраструктура. Проблеми има с чилърите, има с отоплителната инсталация, с канализацията. Това са невидимите проблеми, но те могат да създадат предпоставки да не се работи нормално още през зимния период.

Имаме изтичане на фреон, отоплителната инсталация големи загуби има на вода, така че трябва да се направи едно сериозно обследване и да започне една реконструкция, защото другата сграда не е ремонтирана десетилетия. Тя е културна ценност от национално значение и трябва да бъде запазена“, обясни проблемите Росен Желязков, цитиран от БНР.

„Няма оперативни разходи. Става въпрос за едно преместване, защото голяма част от администрацията и от парламентарните комисии, сътрудниците, работят тук. Пултовете ще бъдат преместени и само ще се монтира озвучителна система. Предстои изграждането на комуникационна видео- и аудиоконферентна система, но това също ще отнеме доста време“, допълни председателят на парламента.

В миналото имаше крамоли за достъпа на медиите в бившия партиен дом. Тогава работните места на журналистите бяха на приземния етаж и нямаха възможност за контакти с депутатите. Предвижда се медиите да имат достъп до парламентаристите на две места – във фоайето на централния вход откъм Ларгото – откъдето ще влизат депутатите сутрин, и пред пленарната зала на третия етаж, обясни Желязков, цитиран от БТА.

Има и определено място за провеждане на брифинги, както и конферентна зала на втория етаж, където ще заседават парламентарни групи и ще се организират различни мероприятия. Медиите няма да имат достъп до кулоарите, в които ще са стаите на парламентарните групи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.