Депутатите си гласуваха гигантска ваканция около изборите

0

Гигантска отпуска си гласуваха народните ни избраници. Депутатите удължиха предизборната си ваканция за местния вот и вместо три седмици, ще се откъснат от законодателна дейност за близо месец.

Предложението беше подкрепено със 122 гласа „за“ от управляващото мнозинство, а на извънредната ваканция и удължаването ѝ се противопоставиха от „Възраждане“, БСП и ИТН.

Така народните избраници ще заседават само два дни другата седмица – в четвъртък и петък, съответно 5 и 6 октомври, когато са планирали да приемат на първо гласуване промените в Конституцията. После ще се върнат на работа не в свободната седмица между двата тура на местния вот, а чак след датата на балотажите, която се пада на 5 ноември (неделя).

И понеже редовните заседания на парламента по правилник се провеждат в сряда, народните представители реално ще възобновят работата си чак на 8 ноември. Така от 6 октомври до 8 ноември те няма да се занимават с парламентарна дейност. Депутатите трябваше да работят само през първата седмица на ноември и след това да се върнат на работа на 1 ноември, Ден на будителите. Бяха планирали и извънредни заседания в понеделник и вторник, но отпадат и те, както и редовното заседание идната сряда.

„Ваканцията е в разрез с правилника, тогава се изказахте, че ще работите три седмици всеки ден. Работливото мнозинство – какво искате в крайна сметка, нарушавате правилника, а сега си намалявате и работните дни, за да можете да обикаляте и по провинцията“, възкликна лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по време на кратката дискусия. „Вие творите отвратителен брак, който ще се стовари върху живота на българите, а после и върху нас“, коментира той относно законите, които приема мнозинството.

„Причините са много, но една от най-важните е да не бъде злоупотребявано от трибуната на НС в кампанията“, обясни Деница Сачева от ГЕРБ, която е сред вносителите.

„Какъв беше смисълът, защо работихме в понеделник и вторник?“, попита Борислав Гуцанов от БСП. Вие наистина сте мнозинство на поправката на поправката на поправката. Кога друг път е имало един месец почивка, нали трябваше да се приемат закони? Вие сте недоразумение на управление на страната“, заключи социалистът.

„Ще гласуваме против“, каза и Цончо Ганев от „Възраждане“, но се запита кое е по-добро и дали не е тази ваканция, отколкото да работи „този състав на НС“.

Първоначалното решение народните избраници да не работят беше взето заради предизборната кампания с довода да не бъде допускана предизборна агитация от парламентарната трибуна. Реално обаче и депутатите се впускат активно в кампанията на кандидатите на своите политически сили, а и немалка част от тях, най-вече парламентаристи от ПП, „Възраждане“ и ИТН, са номинирани за кандидат-кметове. Някои от тях, като Искрен Арабаджиев от ПП, номиниран за кмет на Ловеч, вече пък декларираха, че и ако не спечелят, няма да се върнат в парламента.

Есенна пленарна ваканция няма предвидена в Правилника на парламента, а предизборната е разписана в Конституцията само когато става дума за парламентарни избори – тогава НС е разпуснат и не заседава. За местни избори обаче основният закон не предвижда депутатска ваканция.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.