Депутатите запазиха минута мълчание в памет на патриарх Неофит (СНИМКИ)

0

С минута мълчание в памет на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започна днешното заседание на Народното събрание. Вчера от Българската православна църква – Българска патриаршия съобщиха за кончината на патриарх Неофит.

Снимка: Пресцентър на НС

„Вчера загубихме духовния баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи, радетел за единство, мир и благополучие. Призовавам ви да почетем с минута мълчание Негово светейшество и да се помолим за упокой на душата му“, заяви в началото на заседанието председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков.

Преди заседанието пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че приема като „тежка загуба за България, за православието, за църквата“ кончината на Негово Светейшество. „Бог да го прости! Свят човек, достоен!“, посочи той. Попитан има ли риск за българската църква и какво трябва да се случи, Борисов посочи, че политиците не трябва да се изказват по тази тема, нито да изказват своите предпочитания.

„Това е голяма загуба за българския народ и за Българската православна църква, защото си отиде един от стълбовете на православната ни вяра“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов за кончината на патриарх Неофит пред журналисти в парламента. По думите му това се случва в знакова за България година, защото се отбелязват 1160 години от покръстването на българите.

Костадинов коментира, че времето, в което си е отишъл патриарх Неофит, е изключително тежко и за българите, и за света като цяло. „Той смята, че предизвикателствата, които остава след неговата смърт са повече от желаното. Да се надяваме, че църквата и народът ще успеят да преминат през тях“, посочи лидерът на „Възраждане“.

Костадинов каза, че патриарх Неофит е бил обединител и че е бил човекът, който е успял окончателно да преодолее всички остатъчни ефекти от братоубийствения разкол в българската църква. „Да се надяваме, че това, което той успя да направи за църквата и за нашия народ ще бъде продължено от неговия наследник и наследниците му в Синода“, допълни Костадинов.

Той заяви, че най-малкото, което може днес да направи Народното събрание (НС), е да почете с минута мълчание българския патриарх. Смятам, че в днешния ден НС не трябва да работи, коментира още той.

„Дълбоко скърбим от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит!“, каза Делян Пеевски, съпредседател на ДПС.

„Неговата доброта, милосърдие и призивите му за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните. Изказваме дълбоки съболезнования към неговото семейството и близки, както и на всички християни. Дълбок поклон!“

Снимка: Пресцентър на НС
Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.