Диджей Айвън осъди НЗОК, след като му отказаха лечение на рак на гърдата, защото не бил жена

0

Пловдивчанинът Айвън Андреев, който се бори с рак на гърдата, спечели делото срещу НЗОК, след като му бе отказано скъпоструващо лечение с мотива, че не е жена. Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че решението на касата е незаконосъобразно, съобщи bTV.

Диджей Айвън заведе дело, след като през миналата година получи отказ от лечение. В мотива си Здравната каса беше посочила, че лекарството се отпуска само на жени.

Със свое решение Административният съд в Пловдив посочи, че касата е извършила дискриминация с отказа си. Юристите на касата обжалваха пред Върховния административен съд, но загубиха окончателно.

В мотивите на ВАС пише, че посочената пряка дискриминация по пол е налице, тъй като Андреев е третиран по различен начин от жените с неговото заболяване.

Принципът за равенство между жените и мъжете е прогласен като такъв във фармакотерапевтичното ръководство по медицинска онкология, където пише, че карцином на гърдата при мъже се лекува по аналогичен начин като карцином на гърда при жени.

В началото на тази година Здравната каса все пак намери начин да отпуска безплатно лекарството и на мъже с рак на гърдата. Всеки месец Айвън Андреев получава нужните инжекции, но само в болнична помощ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.