Дивият Запад: Съд забрани на Доналд Тръмп да участва в президентските избори

0

Дивият Запад,а не демокрация – Върховният съд на американския щат Колорадо постанови бившият президент Доналд Тръмп да бъде отстранен от списъка с кандидати за президент на Съединените щати през 2024 г. поради ролята му в събитията от 6 януари 2021 г., когато негови поддръжници нахлуха в Капитолия в опит да оспорят резултатите от президентските избори, на които победи Джо Байдън.

Решението направи Доналд Тръмп първият кандидат за президент в историята на САЩ, за когото беше обявено, че няма право да заема Белия дом според рядко използвана конституционна разпоредба, която забранява на длъжностни лица, които са участвали в „бунт или въстание“, да заемат публични длъжности, отбелязват световните агенции.

Съдът, с малка разлика от 4-3, установи, че Тръмп имал съществена роля „в подбуждането на насилие срещу правителството на Съединените щати“.

Решението се отнася само за първичните избори на републиканците в Колорадо на 5 март, но то вероятно ще повлияе и на позицията на Тръмп на общите избори на 5 ноември.

Кампанията на Тръмп нарече решението на съда погрешно и недемократично. Тя заяви, че ще го обжалва пред Върховния съд на САЩ.

Няколко предишни опита за отстраняване на Тръмп от изборите в други щати се провалиха.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.