ДОБРА НОВИНА: Минималната заплата става 940 лева

0

От догодина минималната работна заплата се предвижда да достигне 940 лева месечно, съобщи в интервю за БНР министърът на финансите Росица Велкова. По думите ѝ това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за настоящата година, който ще бъде предложен на следващия парламент.

През 2025 година показателят ще се увеличи до 1038 лева, а година по-късно – до 1128 лева.

В края на мандата си 48-ото Народно събрание прие поправки в Кодекса на труда, според които Министерският съвет ще определя ежегодно минималната работна заплата за страната „в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година“. Заплатата за съответната година обаче не може да е по-ниска от определената за предходната година. Бизнесът обаче обяви, че тази формула противоречи на евродирективите и сезира за нея Европейската комисия.

За първи път приходите не са планирани консервативно, обясни още Велкова пред БНР, но за да се подсигури финансовото министерство, ще предложи два буфера в Бюджет 2023.

„Единият буфер е да не могат капиталовите разходи да бъдат пренасочвани за друг вид разходи и другият буфер е 10% ограничаване на разходите, които могат да се разходват през четвъртото тримесечие, при условие че не се нарушава салдото“, каза министърът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.