Добра новина: Westinghouse подписа с АЕЦ „Козлодуй“ за проучване на нов реактор

0

Една добра новина за българската енергетика – американската компания Westinghouse и „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ официално подписаха договора за проучване изграждането на нов реактор по американска технология на площадката в Козлодуй, economic.bg.

Тази централа е необходима не само като основна енергийна мощност, а като ярко доказателство за високото технологично ниво на страната ни.

Енергетиците от АЕЦ „Козлодуй“ са на изключително високо ниво. Те и тази централа заслужават да имат добро и сигурно бъдеще. Атомната централа е ключов фактор и за стабилното състояние на енергийната ни система и цялата страна.

До момента между двете компании имаше създадена работна група, но с този договор се прави и следващата стъпка към проучването на възможностите.

Какво предвижда договорът?

Става въпрос за т.нар. „feed договор“ (Front-End Engineering & Design) за предварителни инженерни дейности за изграждане на нов американски реактор с технология AP1000.

Той включва дейности по оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000 и за използване в максимална степен на съществуващата на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ инфраструктура. Изпълнението му стартира още този месец, добавят от американското дружество. Обикновено тези проучвания продължават около година, цената на договора не се съобщава, но имайки предвид изказвания на бившия енергиен министър Росен Христов за АЕЦ „Белене“, подобна процедура струва няколко милиона, които страната ни ще плати на американското дружество.

Щастливи сме да започнем изпълнението на предварителните инженерни дейности, свързани с реализиране на проект за изграждане на най-модерната технология в света за АЕЦ от поколение III+, която ще осигури чиста и надеждна базова енергия на нашите клиенти и на българското население“, каза Дейвид Дърам, президент „Енергийни системи“ в Westinghouse.

„Договорът потвърждава AP1000 като най-модерната и доказана в реална експлоатация технология, която отговаря на нуждите за конкурентна, чиста и надеждна енергия“, се казва още в съобщението.

Хронологията

В началото на тази година в последните си дни на работа 49-ият парламент прие проект на решение, с което възложи на Министерски съвет да проведе разговори с правителството на САЩ за сключване на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

По-рано тази година Westinghouse и „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране изграждането на реактори с технологията AP1000 в България.

В момента тя е в процес на оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за действия в подкрепа на енергийната стратегия на България, се допълва в съобщението.

Към този момент на площадката в Козлодуй работят два реактора с руска технология BBEP–1000.

Американско ядрено гориво

Въпреки че от няколко дни се говори, че може да има проблем с доставката на ядрено гориво от страна на Westinghouse заради забавяне на документите, в съобщението от компанията няма такава информация.

В него се казва, че „през декември 2022 г. Westinghouse подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ „Козлодуй“, като доставките ще стартират през 2024 г.“.

Ядреното гориво ще се произвежда в завода на Westinghouse във Вестерос, Швеция, и е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.