ДОБРАТА НОВИНА: Българин от САЩ дари 1 млн. лева за парк в пазарджишко село

0

Бизнесмен, отдавна живеещ в САЩ, дари внушителен парк за отдих и спорт в родното си село Црънча, обл. Пазарджик. Паркът е построен изцяло с дарения от Васил Байрактаров и по изчисления на хора от доспатското село струва над 1 млн. лв.

Новата придобивка се намира на около 400 метра в западния край на селото, по пътя за природната забележителност „Скалето“. Общата площ на парка е 6 декара. Това са земи на фамилия Байрактарови и закупени от бизнесмена от местните площи.

Върху тях емигрантът е изградил игрище за мини футбол с изкуствена трева, игрища за тенис и волейбол, многофункционална сцена с обща площ от 30 квадратни метра, барбекю с лятна и зимна част, голям детски парк с множество атракции и  чешма с четири чучура. На различни места в парка, който е заобиколен от брезови гори, има монтирани 32 пейки. Мястото за отдих разполага с осветление и самостоятелен санитарен възел.

Байрактаров живее от 20 години в Чикаго и има внушителен транспортен бизнес.

„Васил Байрактаров ще остане в историята на с. Црънча, тъй като е направил вече множество жестове за родното си село. Преди това финансира и създаването на туристически сайт, в който се разказва за историята и забележителностите, има богата галерия от снимки и видеа, както и актуални новини за Црънча. Паркът, в който текат довършителни дейности, ще бъде открит на 17 юни, когато е и съборът ни“, обясни кметът на Црънча Недко Хаджиево.

Доспатското село Црънча се сдоби със свой модерен сайт в началото на 2022 година.

„Идеята за сайта на с. Црънча е да се разказва за живота и бита на селото, защото по мое мнение ние имаме богато минало, имаме своето настояще и бъдеще, хората в Црънча са гостоприемни. Искаме да развием Црънча като туристическа дестинация и да привлечем повече туристи“, каза Хаджиев.

Село Црънча се намира на 18 км южно от град Доспат и на 50 км югоизточно от град Гоце Делчев.

То попада в историко-географската област Чеч. Селище съществува в местността още от тракийско време. Има трагични спомени от насилствена ислямизация през 16-17 век и няколко възродителни процеси. В  миналия век териториално е прехвърляно от Неврокопска околия в община Кочан, след това в община Сатовча, а от 1987 година е в границите на община Доспат.

В сайта на Црънча се разказва уникалната история за т . нар. „Водна война“ от 1985 година, в която Црънча и съседното село Бръщен мерят сили за единствения водоизточник. Тя приключила успешно след двумесечна блокада и обсада на населените места от нощни доброволни селски наряди и постове, които наблюдавали подстъпите към двете села с цел да не се допусне умишлен палеж на къщите и стопанските сгради, както и след успешната намеса на специализирани военни части за предотвратяване на масовите безредици.

Байрактаров е поредният родопчанин, който има успешен бизнес в чужбина и дарява големи суми за родния край. Най-знаковият пример е Шефкет Чападжиев, който дари 1 млн. долара за болницата в родния си Мадан.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.