Доктор даде супер важен съвет за жегите!!!

0

Кардиолог даде жизненоважен съвет за жегите, които се очакват и днес!

Изключително важно е да се следва, ако искате да запазите здравето си. Съветът важи най-вече за хора с хронични заболявания и пенсионери, но и за обикновените българи!

Основният „танц“ в горещото време са промените в кръвното. При високи температури то пада и най-често създава проблем за хората с хронични заболявания, обясни по Нова телевизия проф. Арман Постаджиян, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“.

Температура над 30 градуса е изпитание за организма, особено когато идва много рязко, без време на аклиматизация. Да не забравяме, че още по-голям стрес предизвиква температурата в свръхнапечен автомобил, която може да надхвърли 60 градуса, предупреди професорът.

Как можем да проверим дали има рязък спад на кръвното? Проф. Постаджиян цитира елементарен тест: ако при ставане от седнало положение в първата до третата минута артериалното налягане падне с повече от 10 милиметра (установява се при измерване), значи има подобна реакция и трябва да се вземат мерки.

В случай че хипертониците изпитват подобен дискомфорт, трябва да се консултират с наблюдаващия ги лекар, който може да намали приема на лекарствата им.

Проф. Постаджиян, предупреди, че подобен проблем може да имат и мъжете, които пият алфа-блокери заради простатата. По думите му това са други клас медикаменти, които е разумно да бъдат редуцирани.

Кардиологът препоръча да се носи шапка, да се обличат широки, светли дрехи и да се използва по-хладната част от денонощието за физическа активност.

Професорът посъветва и на всеки час да се изпива по една чаша вода.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.