Доктор изригна: Джипитата не са ви секретарки!

0

Българският гражданин разбира електронното здравеопазване погрешно – да не идва до кабинета на лекаря, а да звъни и нарежда на лекаря по телефона. Общопрактикуващият лекар не е ваша секретарка, за да ви издава рецептите, които вие сте назначили.“

Това каза пред БНР общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Мирослав Спасов.

За целия този хаос сме виновни абсолютно всички участници в системата„, подчерта той относно възникналото напрежение около електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Според него с въвеждането на електронните рецепти държавата е показала мускули, като така са излезли наяве всички съпътстващи проблеми. 

Докторът критикува лекарското съсловие за това, че много от колегите му не са си инсталирали приложението за електронно изписване на рецепти и даде примери с препращане от специалисти към лични лекари за изписване на рецепта заради липса на софтуер.

Липсата на контрол и адекватно въвеждане на информация в системата за лекарствените наличности СЕСПА толерира черния пазар на медикаменти, за който всички знаем и си затваряме очите, коментира още д-р Спасов в предаването „Преди всички“.

Спешните отделения са за спешни случаи, не са за преглеждане на сополи, бронхити – от една седмица, и за избягване на кабинета на личния лекар, защото не му се чака, или за избягване на звената за неотложна помощ, където се доплаща за оказаната медицинска услуга. Нека не бъркаме спешна, неотложна помощ и работното време на общопрактикуващия лекар“, апелира още личният лекар.

По думите му в България се изписват повече генерични медикаменти, отколкото оригинални.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.