Двама кандидат-депутати се записаха в по три листи

0

От държавната фирма „Информационно обслужване“, която извършва проверки на листите, са открили двама претенденти, които са били регистрирани в три избирателни района. Изборният кодекс позволява участие в не повече от две листи.

Въпросните кандидати са издигнати от коалицията „Неутрална България“. В това обединение влизат „Атака“ на Волен Сидеров, „Русофили за възраждане на отечеството“ на Николай Малинов, когото прокуратурата обвини в шпионаж през 2019 г., „Българска комунистическа партия“ и „Партия на българските комунисти“. Двамата претенденти са били регистрирани в листите на коалицията на трите столични избирателни района.

„Информационно обслужване“ е съобщила за откритието си на Централната избирателна комисия (ЦИК). На днешното си заседание комисарите взеха обичайното за подобни случаи решение – отмениха регистрацията на кандидатите в района, в който са се регистрирали последно по време. В случая това е 24-ти. Двамата ще могат да участват в изборите в другите два района. Санкции за политическата сила, допуснала нарушението, както винаги нямаше, тъй като законът не предвижда такива.

От държавната фирма са разкрили и трима кандидати, които не са навършили изискваните по закон 21 години, за да участват във вота. Единият е отново от „Неутрална България“ и е регистриран в Кюстендил. Останалите са от БВ и „Левицата“, като и двамата са регистрирани в 23 МИР. От ЦИК ще уведомят съответните районни избирателни комисии, за да им заличат регистрациите, което ще ги спре от участие във вота.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.