Две прокуратури с позиция в подкрепа на Иван Гешев

0

Две прокуратури излязоха с позиция, в която застават зад ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев, дни след като шестима техни колеги поискаха оставката на обвинител №1 за накърняване авторитета на съдебната власт.

Ето какво пишат от Апелативната прокуратура в София:

Ние, прокурори от Апелативна прокуратура – София, изразяваме своето несъгласие с публикуваното на 12.05.2023 г. „Становище на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София“, с което се подкрепя искането на 6 от членовете на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Това „становище“ е изготвено без да е провеждано събрание, на което да изразим мнението си.

Изразяваме силното си възмущение от разпространената в различни медии реторика на нихилизъм и омраза по отношение на българската прокуратура.

Прокурорската професия е достойна за уважение, защото въпреки сериозните и повсеместни атаки напоследък, българските прокурори ще продължават да отстояват държавността и да защитават интересите на гражданите.

Ние сме единни и ще продължим да работим в името на справедливостта и върховенството на правото.“

От Апелативната прокуратура-Варна пишат:

„Прокурорите от Апелативна прокуратура–Варна категорично заявяват своето единство и готовност да се противопоставят на опитите за дестабилизиране на прокуратурата.

В работата си Прокуратурата винаги е спазвала, спазва и ще спазва стриктно Конституцията на Република България и законите на страната, водила се е и ще се води винаги от принципите на правовата държава и европейските ценности и, както досега, така и в бъдеще, ще остане гарант за законността и демократичните устои на държавата.

Заедно и решително заставаме срещу всеки опит за намеса в работата на независимата съдебна система. Няма да се поддаваме на политически натиск и безкомпромисно ще се противопоставяме на всеки опит за политическо влияние, както и на опитите за дестабилизиране на прокуратурата“, се казва в нея.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.