„Джентълменско споразумение“ ли? ГЕРБ май го забравиха

0

От ГЕРБ-СДС нямат намерение да се съобразяват с т.нар. „джентълменско споразумение“, за което се разбраха с ПП-ДБ миналия месец.

Двете формации се бяха договорили за председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Той трябва да бъде заменен на ротационен принцип три месеца по-късно от депутат от десницата. Като допълнителна компенсация за компромиса ПП-ДБ трябваше да получи председателското място на парламентарната комисия по правни въпроси. Желязков беше избран, но герберите се измъкват от условието за правната комисия.

Всъщност, и досега всички редовни парламентарни комисии нямат избрани ръководства. Депутатите просто не могат да постигнат съгласие помежду си как да си разпределят председателските места. Затова първите им заседания бяха насрочени от Желязков, на когото беше дадена и властта да посочи временни председатели. Тази сутрин Николай Денков – кандидат-премиерът на ПП-ДБ, се опита да повдигне въпроса само за правната комисия от парламентарната трибуна. Той поиска избора на неин председател да влезе в дневния ред на пленарната зала за днес.

Първи реагира срещу това зам.-шефът на „Възраждане“ Цончо Ганев. Той обвини десните, че са станали „патерица на ГЕРБ“, и затова сега искат поста в правната комисия. „Ние не сме патерица на никого, много често виждаме, че може би „Възраждане“ е патерица на ГЕРБ. Погледнете си гласуванията“, отвърна му Денков, на което националистите реагираха със смях и викове.

След това на трибуната излезе водачът на герберските депутати Десислава Атанасова. Тя поиска по-късно да се проведе съвет на председателите на парламентарни групи, на който да се обсъди въпросът за ръководствата на комисиите. А по казуса за правната комисия заяви: „Изведени извън скоби една или друга комисия, единствено може да се случи, ако днес в 17 часа на срещата ни с колегите от ПП-ДБ постигнем споразумение за общо управление.“

На практика така Атанасова обяви, че десните ще си получат обещаната им правна комисия, ако се съгласят да подкрепят правителство с кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел. А не такова беше първоначалното споразумение с герберите, което засягаше, както се спомена, само избора на председател на Народното събрание.

Накрая искането на Денков беше отхвърлено и сега се чака председателският съвет, който евентуално да реши нещо.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.