Джон Малкович в София: Не виждам разлика между Щази и социалните мрежи

0

„Аз не виждам особена разлика между Щази (тайните служби на Източна Германия, които имат до средата на 80-те години на миналия век мрежа от цивилни доносници – бел. ред.) и социалните мрежи, затова трябва много внимателно да се отнасяме към тях и съдържанието в тях, и да внимаваме дали вярваме безусловно, на това което виждаме“. Това каза актьорът Джон Малкович, който е в София.

Днес той даде пресконференция в Народния театър по повод предстоящата софийска премиера на спектакъла „В самотата на памуковите полета“ с негово участие, заедно с актрисата Ингеборга Дапкунайте.

„Нужни са смелост и кураж, за да може да преодолеем и да поставяме под въпрос наративите, които ни предлагат и медиите, и други хора – хора, които вярват безусловно на нещата, които виждат в социалните мрежи“, казаа актьорът.

„Например, вчера съм се бил разходил в София. Да, но не бях сам, имаше много други хора, които също се разхождаха в София. Аз не виждам особена разлика между Щази и социалните мрежи, затова трябва много внимателно да се отнасяме към тях и съдържанието в тях, и да внимаваме дали вярваме безусловно, на това което виждаме“, каза още Малкович, цитиран от БТА.

Имам редица ситуационни принципи, които прилагам при всеки определен повод. Но ако трябва да съм честен, по-скоро не съм склонен да ги споделям и бих ги запазил за себе си, каза той.

„Един от принципите, който винаги спазвам и изпълнявам, е, когато се вдигне завесата, да се раздам максимално и да се постарая да си свърша работата възможно най-добре“, каза още Малкович.

На въпроса на БТА, дали има принципи, които винаги спазва, когато поема ангажимент, Ингеборга Дапкунайте каза: „Не знам дали самата аз съм си отговаряла на този въпрос… Мога да кажа, че имам инстинкт, който се старая да следвам, и се надявам, че намеренията ми винаги успяват да останат чисти до края и на никого не вредя“.

ЗА СПЕКТАКЪЛА В СОФИЯ

Това е една изключително трудна постановка, но аз 30 години работя с Ингеборга, така че когато имаме нещо трудно за вършене, за мен е огромно удоволствие да го върша именно с нея, казва Малкович.

„Това е третата сцена, на която ще играем тази постановка, и мисля, че вече сме добре подготвени. Надявам се, че ще се насладите на постановката, макар че това не е най-подходящата дума. По-скоро се надявам да ви бъде приятно на това пътешествие, на което заедно ще се отправим. Знаем, че е голямо предизвикателство и за нас, и за вас. Искахме да направим нещо по-простичко, но трябва да си призная че не намерихме по-просто“, казва Ингеборга Дапкунайте.

Според Малкович тази постановка се опитва да покаже какво е влиянието на неизразените желания, които „сякаш не можеш да изразиш и оползотвориш, или нямаш право да изразиш“. Така че това е един поглед върху цената на желанието, което човек не може да изживее, допълва актьорът.

„Не мисля че има социални послания в постановката. Тя, по-скоро, повдига изключително много въпроси. Тя не толкова ни учи или преподава, нито кара хората да мислят по определен начин. Аз самата не знам какви са отговорите на въпросите, които са повдигнат в нея“, казва Ингеборга Дапкунайте.

ЗА ГЛАСА

„Не обръщам внимание на гласа си“, казва Джон Малкович.

„Това, което е от значение за мен, са различните театри, в които работя, звуковата система, с която работя. Работил съм по цял свят – от Сантяго де Чили, Южна Корея, Истанбул, София, Бъркли, Калифорния – и навсякъде има разлика в озвучаването. И това е единственото нещо, което оказва влияние на начина, по който ще се чува моят глас, и начина, по който работя със своя глас“, казва актьорът.

„Иначе, аз лично не съм от тези актьори, които се заиграват с гласовете си. Не се старая една определена роля да я играя с малко по-писклив глас, или обратното. Така че предпочитам да не претоварвам своите роли с ненужни според мен неща. Гласът ми е такъв, какъвто е, независимо дали го харесвам или не“, допълва той.

ЗА БЪЛГАРСКИТЕ АКТЬОРИ И БИЛЕТИТЕ В СОФИЯ

„От своя личен опит и от работата, която съм имал с български актьори – и в театъра, и в киното, те са невероятни, страхотни, изключително добре подготвени Не знам дали има нещо повече, което ние можем да дадем от това, което те биха могли да дадат“, каза Джон Малкович.

„Не знам нищо за цените на билетите в София, така че нищо не мога да коментирам“, каза още Джон Малкович.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.