Джордж Клуни нападна Джо Байдън заради жена си

0

Носителят на Оскар Джордж Клуни се обадил в Белия дом, където намерил Стив Рикети, старши съветник на президента Джо Байдън, и се развикал жестоко в защита на жена си – адвокатката Амал Клуни, съобщи Washington Post.

Повод за яростта на холивудската звезда бе реч на президента, в която той разкритикува тезата на съпругата на Клуни, че лидерите на Израел и „Хамас“ трябва да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството. Американският държавен глава нарече заповедта за арест на Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, „възмутителна“. 

Амал Клуни, която е известен адвокат по правата на човека, беше част от екипа на Международния наказателен съд, който разследва нарушенията на човешките права в ивицата Газа, след което главният прокурор поиска арестуването на израелския премиер, заедно с лидерите на Хамас.

Както съобщава Daily mail, Байдън осъди искането за арест на Нетаняху, заявявайки, че няма „морално равенство“ между Израел и Хамас, обявявайки възможността за налагане на санкции в Международния наказателен съд, което дори може да доведе до депортиране на съпругата на Клуни от Америка.

Чувайки това, Джордж Клуни се обадил в Белия дом, където намерил Стив Рикети и му се развикал, докато съпругата му повтори, че не изпитва угризения за ролята си в искането за арестуване на израелски и лидерите на Хамас.

„Не приемам, че всеки конфликт трябва да е извън обсега на закона, нито че всеки извършител трябва да е над закона“, каза тя в изявление.

Любопитното е, че холивудската двойка отдавна е сред най-големите поддръжници на Джо Байдън. Двамата дариха повече от 500 000 долара за кампанията му преди изборите през 2020 г. Клуни беше домакин на кампания за набиране на средства, която събра повече от 7 милиона долара за Байдън преди последните избори.

Този конфликт постави под съмнение дали Клуни ще участва в набирането на средства за кампанията на Байдън преди следващите избори през ноември тази година. За една седмица в Лос Анджелис е планирано дарителско събитие, в което освен Клуни трябва да участват още Барак Обама, бившият президент, актрисата Джулия Робъртс и телевизионният водещ Джими Кимъл.

Конфликтът на Клуни с Белия дом се задълбочил още повече тази седмица, след като Конгресът прие законопроект, позволяващ санкции срещу Международния наказателен съд. Белият дом се опита да успокои ситуацията, като обяви, че „санкциите не са правилният отговор“.

„Ние сме категорично против приетия в Конгреса закон, който предполага въвеждането на санкции срещу съдии, съдебни служители, свидетели, както и американски съюзници и партньори“, се казва в изявлението.

Миналата седмица Конгресът на САЩ покани израелския премиер Нетаняху да говори както пред Камарата на представителите, така и пред Сената.

Между другото, Джордж Клуни и Джо Байдън се познават от години. Клуни посети Белия дом със съпругата си през декември 2022 г., когато получи престижна награда. След няколко месеца Байдън нае актьора в президентския комитет за изкуствата.

Израел и САЩ не признават Международния наказателен съд, но ако бъде издадена заповед за арест на Нетаняху и лидерите на Хамас, те ще трябва да бъдат арестувани, ако посетят някоя от 122-те държави, подкрепили работата на съда.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.