Джулай морнинг е чисто българска традиция

0

Вече няма българин, който да не е чувал за Джулая – Джулай морнинг, но знаете ли, че това е чисто българска традиция, която не се празнува никъде другаде по света?

Джулай морнинг възниква като “хипи празник”през 80-те в знак на протест срещу комунистическата власт, ограничаваща свободата на духа, но продължава и след като комунизмът си отива.

Името на фестивала идва от заглавието на известната песен July Morning на британската рок бандата Uriah Heep, която е символна и често се изпълнява на живо всяка година точно на изгрева на 1 юли. Този момент е най-вълнуващият и емблематичен.

Един от основните аспекти на Джулай морнинг е приятелската и свободолюбива атмосфера, която присъства през цялото време на различни места по морето. Хората се събират на плажа, където прекарват нощта, посрещайки изгрева и слушайки музиката. Тази традиция е дълбоко вкоренена в сърцата на феновете на Джулай морнинг и има символично значение като начало на новият ден и нов живот.

Ето и няколко интересни факта за Джулай Морнинг:

1. Българският Джулай

Традицията „Джулай Морнинг“ е свързана с хипи движението от 60-те години, а България е единствената страна, в която празнуването на Джулай е запазено и до днес.

2. Джулаят като символ на промените

„Джулай Морнинг“ възниква във Варна през 1986 г. като протест срещу комунистическата власт, който се изразява в символиката на вечната песен на „Юрая хийп“. Посрещането на изгрева се възприема като едно ново и по-добро начало за бъдещето на първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

3. „Джулай ивнинг“ (July Evening) във Варвара

След падането на комунистическия режим младите хора променят смисъла на посрещането на първото юлско слънце и се отдалечават от хипарската идея или „старите хипари”. Именно основателите на движението решават да започнат да празнуват „ивнинга”, като се събират в черноморското село Варвара на 30 юни.

4. Джулай морнинг в планината

С годините традицията на „Джулай Морнинг“ придобива все по-голяма популярност сред младите хора, които честват знаменитото утро най-вече на брега на Черно море. В някои населени места хората се събират и по поречията на реки и големи водни басейни.

5. Look At Yourself, 1971

Песента July Morning е третата поредна от албума на „Юрая хийп“ от 1971 г., Look At Yourself.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.