€20 млрд.! Тьотка Урсула в измама с COVID ваксини

0

Европрокурори разследват дали председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е участвала в измама с COVID ваксини. Говорителят на прокуратурата в Лиеж твърди, че тя е имала лична комуникация с директора на „Пфайзер“.

Случаят беше прехвърлен на европрокуратурата от белгийската прокуратура. Там тьотката фон дер Лайен бе разследвана за „намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси“, сочат документи, цитирани от „Политико“.

Все още няма обвинени по случая. Белгийските съдебни власти в Лиеж започват разследването през 2023 г. след жалба, подадена от Фредерик Балдан. По-късно жалба подават и Унгария, и Полша.

Полското правителство обаче е в процес на оттегляне на жалбата си, след като на изборите победи проевропейското правителство на Доналд Туск. В жалбата на Балдан се твърди, че Урсула фон дер Лайен е комуникирала лично с шефа на „Пфайзер“Алберт Бурла чрез SMS-и.

Това се случило точно преди ЕС да сключи сделка за над 20 млрд. евро за ваксини, в разгара на пандемията от COVID-19. Разследването на Европейската прокуратура е общоевропейско и може да се конфискуват телефони и други материали от офиса на ЕК.

От Европейската комисия засега отказват да разкрият съдържанието на текстовите съобщения и дори да потвърдят дали съществуват наистина. Сделката за ваксините е договорена през 2021 г. и се считаше за голям успех за фон дер Лайен.

Количеството ваксини обаче още тогава повдигна много въпроси, а в края на миналата година „Политико“ разкри, че най-малко 4 млрд. евро са потънали в пропилени дози.

В отговор на директен въпрос, зададен ѝ от „Политико“ относно изчезналите текстови съобщения, фон дер Лайен каза: „Всичко необходимо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите.“ От Европейската комисия заявиха, че не знаят да има развитие по темата. „Пфайзер“ отказаха да коментират.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.