ЕХ, КАНАДА! Отглеждат телета, които не замърсяват въздуха

0

Първите в света еко-френдли теленца се очаква да се родят идната година.

Когато телетата на канадския млекопроизводител Бен Лоуит се родят следващата пролет, те ще бъдат сред първите в света, които ще бъдат отглеждани със специфична екологична цел – оригването на по-малко метан, съобщава „Ройтерс“ в свой репортаж.

Лоуит, който е трето поколение фермер от Линдън (Онтарио), започна през юни изкуствено осеменяване на 107 крави и юници с първата пусната на пазара сперма на бик, който отделя по-малко метан.

„Селективното развъждане за по-ниски емисии, стига да не жертваме други черти, изглежда като лесна победа“, каза Лоуит, цитиран от Медиапул. Оригването е основният източник на емисии на метан от говедата.

Semex, генетичната компания, която е продала спермата от бик на фермера на Лоуит, твърди, че развъждането на тези екологични говеда може да намали емисиите на метан от млечно стадо в Канада с 1.5% годишно и до 20-30% до 2050 г.

Животновъдството представлява 14.5% от световните емисии на парникови газове, а метанът е вторият най-голям парников газ след въглеродния диоксид.

Компанията започна от тази пролет да предлага на пазара сперма за развъждане на новите екологични говеда в 80 страни. „Първите продажби включват ферма във Великобритания, мандри в САЩ и Словакия“, каза вицепрезидентът Дрю Слоун.

Според Франк Митльонер, професор по животновъдни науки в Калифорнийския университет, ако има масово отглеждане на подобни говеда, това може да има голямо въздействие върху емисиите от едър рогат добитък в световен мащаб.

Някои представители на млечната промишленост остават скептични към развъждането подобни нискоемисионни крави, твърдейки, че те може да имат проблеми с храносмилането.

Някои фермери дават добавки на едър рогат добитък, за да намалят производството на метан, но ефектът от тях изчезва, след като говедата спрат да ги ядат. Тези добавки не са одобрени за употреба в САЩ.

Материалът за разплод с ниско съдържание на метан е продукт на партньорство между Semex и канадската агенция за регистриране на млякото Lactanet и се основава на изследване на канадски учени. През април Lactanet публикува първата в света национална геномна оценка на метановия отпечатък на млечните крави и е предоставила резултати от холщайн крави и юници в 6000 ферми, представляващи почти 60% от млечните ферми в Канада.

Регистърът се основава на седемгодишни изследвания на учени от Университета на Гуелф и Университета на Алберта за измерване на метана в млекодайните говеда.

Учените са измервали количествата метан, издишван от едрия рогат добитък, за да измерят количествата метан, а след са сравнили данните с генетична информация и пробите от мляко.

„Емисиите на метан от канадските млечни крави варират в широки граници, от 250 до 750 грама на ден“, каза Кристин Бейс, професор по животински бионауки в Университета на Гуелф, която работи по проекта. Според нея изборът на говеда, чиято характеристика е отделянето на по-малко метан, може да доведе до все по-ниски емисии за следващите поколения.

Някои държави и хранителни компании започнаха да насърчават фермерите да развъждат говеда с по-ниски емисии. Нова Зеландия ще започне да облага фермерите за емисиите метан от говеда през 2025 г. Nestle (NESN.S) и компанията майка на Burger King Restaurant Brands International (QSR.TO) се справят с проблема с метана във веригите си за доставки, като променят това, което говедата ядат.

Юха Нусиайнен, старши вицепрезидент във Valio, финландска мандра, предупреди, че отглеждането на говеда, чийто дъх е с по-малко метан, може да създаде храносмилателни проблеми. Метанът се произвежда от микроби в червата на кравата, докато усвоява фибрите, а не от самото животно, каза той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.