Екшън в Bestnews.bg: Бившият на Деси Радева пострада при Паметника на Съветската армия

0

Започна демонтажът на някои от фигурите от Паметника на Съветската армия, доволен е корпулентният депутат от „Демократична България“ Ивайло Мирчев. Той разпространи в социалните мрежи и кадри, на които се вижда, че кран е пристъпил към подготовка за демонтиране на елементи от паметника в Княжеската градина в София. Предстои да бъде доизградено скелето около монумента, след което ще се започне с демонтиране на най-високите фигури.

При екшъна пострада червеният депутат Георги Свиленски, бивш съпруг на Първата дама Десислава Радева, предаде репортер на Bestnews.bg.

Ранената ръка на Свиленски.

„Не махаме просто монумент, връщаме си възможността да осмислим историята през собствената си призма, вместо през тази на руската пропаганда“, коментира Мирчев.

Протестиращи срещу демонтирането на паметника блокираха “Орлов мост“, градският транспорт спря, предаде БНР. Блокадата е траела около 30 мин.

През миналата седмица стана ясно, че фигурите на паметника са сериозно увредени и се налага да бъдат демонтирани в едномесечен срок, за да бъдат реставрирани и изложени на друго място – това вероятно ще е пред Музея на социалистическото изкуство, съобщи областната управителка Вяра Тодева. „Планираме обществена поръчка за самата реставрация, а от там фигурите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство. Разглеждаме и нов терен, който в момента се обследва“, обясни тя.

Фигурите не са реставрирани 70 години, откакто е сложен паметникът. Има сериозни пукнатини в основата им, които застрашават минувачите. Скулпторът Марин Марков коментира, че основната причина за разцепването на краката на войника е, че навремето, когато паметникът е монтиран, е бил налят бетон в долната част на фигурата. С времето водата прониква, зимата тя замръзва, а ледът разцепва отливката.

Точно когато областният управител си тръгваше, пред паметника „долетя“ Мая Манолова от „Левицата!“, която беше известно време беше опнала палатки пред паметника, за да го пази от събаряне.

Към обед започнаха да се събират активисти на БСП, появиха се депутатите Георги Свиленски и Борислав Гуцанов, както и бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Лидерът на БСП Корнелия Нинова дори обяви, че Свиленски е с наранена ръка, след като служител на областната управа е бутнал към него едно от огражденията.

СЪГЛАСУВАНЕ

Може да се очакват проблеми със започналата акция по демонтиране на паметника, защото според източници на „Сега“ тя не е минала през задължителното по закон съгласуване с Министерство на културата. Всяко поставяне на паметници, както и премахването и преместването им следва да бъде съгласувано със специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства. Тази процедура не е спазена, твърдят източници. „Сега“ ще изпрати въпроси до Министерство на културата спазени ли са правилата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.