Експерт: Модата е от най-големите замърсители! Носете секънд хенд, ако искате да остане природа

0

Модната индустрия има сериозно въздействие върху околната среда, отговорна е за 10% от парниковите емисии и това е само един аспект от влиянието ѝ върху природата. В атмосферата освен парникови газове, се отделят серни и азотни оксиди, които биха могли да способстват за образуването на киселинни дъждове. Също така има замърсяване на водите, защото водата е изключително важен ресурс за производството на различни тъкани, разказа д-р Надежда Ангелова, автор в Климатека и гл. асистент в катедра “Неорганична химия” на СУ “Св. Климент Охридски”, в  предаването „Made in green” по Блумбърг.

„Багрилата често ограничават слънчевата светлина, която достига и е необходима за всички водни обитатели. Някои от тях могат да бъдат токсични и понижават значително качеството на средата. Способстват и за цъфтежа на водорасли, което е признак за замърсяване”, обясни събеседникът.

Д-р Ангелова посочи, че има създадени регулации във връзка с употребата на тези химикали и зависи от политиката на всяка една държава колко те се спазват. Обикновено голяма част от производството е съсредоточено в Югоизточна Азия, където регулациите по-трудно си проправят път.

„Там вече има и етични казуси във връзка с цената на човешкия труд, за да получим ние една дреха в нашия гардероб”, изтъкна събеседникът.

Големите производители в Европа са изключително стриктни от гледна точка на климатично влияние, подчерта д-р Ангелова.

По думите ѝ всички тъкани и материи влияят на околната среда. Дори и тези с естествен произход като вълната имат не малък въглероден отпечатък в процеса на отглеждането на животното, от което тя бива добивана.

От друга страна всички синтетични влакна са малко или много петролни продукти и тяхното производство също има сериозно екологично въздействие.

Попадайки в природата, синтетичната тъкан е изключително устойчива и не се разгражда десетки, дори стотици години, подобно на други нефтени продукти.

„Когато сме по-осъзнати в изборите, които правим, бихме могли да влияем на модната индустрия”, посочи събеседникът и добави, че доста хора вече пазаруват дрехи втора употреба.

Бизнесът е отворен към технологично приложими и същевременно изгодни предложения и научни иновации, спомагащи за опазването на околната среда, сподели д-р Ангелова.

„Всяка една голяма компания има свои технолози, които са научни лица, които разработват или нов вид багрила, или нов вид тъкан”.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.