Експерт по киберсигурност: Сайтовете на бг училищата са правени като в час по „Труд и техника“

0

Бомбените заплахи бяха получени на служебните пощенски кутии на училищата. Те са до имейл адреси от публични мейл провайдери. Това само по себе си е проблем за учреждения като училищата, защото така те не могат да се възползват от всички защити, които служебна пощенска кутия би предоставила.

Този коментар направи в интервю за БНР Любомир Тулев, експерт по киберсигурност, бивш служител на ГДБОП.

Голяма част от сайтовете на училищата са правени като в час по „Труд и техника“, отбеляза експертът. По думите му „съвкупността от всички тези елементи води до това да нямаме голяма степен за сигурност“.

Директорите се справиха добре, въпреки първоначалното впечатление, че „сякаш това е просто буря в чаша вода„, посочи Тулев в предаването „Преди всички“.

Експертът поясни, че има „индикатори, кукички“, чрез които може да се прецени дали заплахата е реална, или не.

Имейлът е подписан с линк към Телеграм канал, всеки може да влезе в този публичен чат провайдер и да види въпросния профил. Съобщенията са на английски. Личи си, че мейлите са написани през Гугъл преводач, а заплахите са отправени към няколко държави, описа схемата Любомир Тулев.

„Можем да си направим извода, че това не е нещо персонализирано спрямо българските учрежденияа опит да се тества. Тества се реакцията.“

Експертът не открива връзка с предстоящите в България парламентарни избори.

Тулев определи като спекулации тезата за връзка с Русия заради посоченото име на подателя – Егор Синянски, и каза, че това е „като да търсите Иван Иванов в България“.

„Сякаш името насочва към руска следа, но това може да бъде симулирано.“

Използват Gmail. Ако наистина бяха сериозни играчи, щяха да използват други, доста по-прикрити мейл провайдери“, подчерта киберекспертът.

Едва ли би се стигнало до реална развръзка и до намирането на този човек, прогнозира Любомир Тулев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.