Експерт с тревожен коментар за агресията: Образователната си система не е подготвена…

0

Масовото убийство в белградско училище предизвика много коментари. Според експерти такава трагедия не е изключено да се случи навсякъде по света, включително у нас.

Образователната ни система не е подготвена да забелязва сигналите за натрупване на агресия. За това предупреди Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет в интервю за Националното радио.

„Едно дете, особено в юношеството, расте все повече в училище и по-малко като процент време със семейството си. Това, че не са забелязани знаците за натрупващ се проблем, е болка и на нашата образователна система. Тя не е подготвена да забелязва сигналите за натрупване на агресия. Никой не работи с децата. Никой не им дава инструментите как да се справят с тези емоции.“

60% от обажданията на консултативната линия 124 123 са от деца, като по-голямата част от тях са тийнейджъри, които търсят директна подкрепа. Следващата голяма група, която търси консултация, е тази на родителите, отбеляза Василева.

Тя призова родителите, когато забележат проблем, да не го подценяват, защото децата и тийнейджърите са склонни да казват, че всичко е наред и сами да търсят решение.

Спирачки за подрастващите са страхът, че ще бъдат укорени, както и срамът, изтъкна тя.

Ние сме първото поколение родители, които отглежда деца, родени изцяло в ерата на интернет, коментира Антоанета Василева.

Тормозът, насилието всъщност са групов феноменТе не са между две деца. Те са между цялата мрежа на помагачи, на свидетели, на виждащи хора.“

Тази позиция застъпи в предаването „Преди всички“ психологът Младен Владимиров, който направи паралели между България и Сърбия след случаите на масови стрелби там.

Когато едно дете е аутсайдер, изолирано, тъжно, уединено, ядосано, гневно, някой трябва да реагира, апелира специалистът.

„Младите хора са любопитни, искат да тестват и граници, и нови неща. Не може да му покажеш оръжие и да кажеш – до тук“, подчерта той.

Ние нямаме оръжия, но имаме автомобили. Виждаме млади хора, за които единствената форма да покажат зрелост, е шофьорският курс, коментира Младен Владимиров.

С един автомобил може да убиеш точно толкова хора, колкото и с пистолет. Същото е, когато „посвещават“ младото момче да изпие ракия, да си топи пръстчета, когато го заведеш на лов. Тези форми – на заявяване на мъжкото, те не са подходящи за тийнейджърската възраст. Тогава ние трябва да бъдем много отговорни. Момчето е много важно как ще бъде въведено в зрелостта.“

Училищата трябва да говорят за тормоза, насилието, конфликтите, агресията, категоричен е Владимиров. По думите му в училище детето трябва да има авторитет, към когото може да се обърне в случай на тормоз и насилие.

„Това е отговорност на всички в една система – от портиера, до директора.“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.