Ева Майдел отрече да я гласят за еврокомисар: Разговорът е неадекватен, първо трябва да има кабинет

0

Евродепутатката от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел отрече слуховете, че ще бъде следващият български еврокомисар, след като съпартийката й Мария Габриел подаде оставка пред Европейската комисия.

Номинираната за премиер Габриел получи първия мандат от президента Румен Радев в понеделник. Именно затова тя подаде и оставка, а Урсула Фон дер Лайен я прие.

Днес Майдел заяви подкрепата си за Габриел и сформиран от нея кабинет, който, по думите й, е шансът за страната ни.

„Чета публикации, в които се споменава името ми за следващ български еврокомисар. Смятам, че този разговор е ненавременен, в голяма степен неадекватен и не искам да се ангажирам с него“, коментира самата Ева Майдел, чието име се завъртя първо от публикация с прогноза от изданието „Политико“, че тя ще заеме вакантното място за български еврокомисар.

„В момента България има една задача: да се избере правителство и то да бъде проевропейско. Правителство с премиер Мария Габриел е най-големият шанс за това“, написа Ева Майдел в профила си във Фейсбук.

Тя е права – без редовно правителство, няма как кандидатурата й да бъде предложена.

„Ако проевропейските сили в парламента не подкрепят такъв кабинет, това ще е поредна голяма политическа грешка от тяхна страна. Затова Мария има моята пълна подкрепа в тази сложна, но важна задача“, категорична е евродепутатката от ГЕРБ/ЕНП.

Предупреждението й за „проевропейските сили“ визира вероятно ПП-ДБ, които днес на заседания на своите ръководни органи трябва окончателно да решат дали ще подкрепят кабинет с Мария Габриел начело и с първия мандат. Според лидера на ДСБ Атанас Атанасов по-скоро подкрепа ще бъде отказана.

Председателката на ЕК Урсула Фон дер Лайен разпредели ресорите на Габриел между други двама комисари – Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас, които временно поемат нейните задължения.

Мандатът на сегашния състав на Европейската комисия изтича през октомври 2024 г., но дотогава има повече от година. Съгласно правилата, българското правителство трябва да предложи еврокомисар, като не е задължително той да отговаря за същите сфери, за които отговаряше Мария Габриел. Ако не бъде съставено редовно правителство, най-вероятно ще се наложи еврокомисарят да бъде излъчен от служебния кабинет, назначен от президента.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.