„Евгений Онегин“ с премиера на Фестивала на оперната и балетното изкуство

0

От 23 ноември до 9 декември Стара Загора е столицата на операта и балета. Фестивалът на оперното и балетното изкуство се открива с два премиерни спектакъла на домакините с операта „Евгений Онегин“ от П.И. Чайковски на 23 и 24 ноември. През 2023 г. светът отбелязва 200 годишнината от създаването на една от най-великите литературни творби в света – романът в стихове „Евгений Онегин“ от А.С. Пушкин. Режисьорът Славчо Николов предава съвременни внушения на вечните теми за любовта, приятелството, верността, вложени в гениалните стихове на Пушкин и музиката на Чайковски.

25 ноември е посветен на изпълнителското изкуство на големия баритон Стоян Попов и неговата 90 годишнина. Държавна опера – Бургас ще представи документална изложба, посветена на неговото изпълнителско творчество. Неин автор е дъщерята на Стоян Попов и дългогодишен редактор в БНР Светлана Димитрова. Заедно с фотосите ще бъдат представени кадри от Златния фонд на БНТ и юбилеен албум.

Романтичната опера „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер ще бъде представена на 26 ноември във фестивалната програма непосредствено след премиерата й във Варна. Постановката на Вера Немирова е адаптация на продукцията от 2017 година в оперния театър на Магдебург, Германия.

На 27 ноември Ансамбъл „Симфониета“, със специалното участие на баса Ивайло Джуров, ще представи композиции на Панчо Владигеров за театралните постановки на големия режисьор на Германия и Австрия, Макс Райнхард, чиято 150 годишнина е през 2023 г. По време на концерта диригентът Милко Коларов, ученик на Владигеров, ще разкаже за своите срещи и многобройните уроци, които е научил от него.

Преди събитието, във фоайето на операта от 17.30 ч., къщата-музей „Панчо Владигеров“ ще представи филма „Рапсодия Владигеров“, заснет в театрите, в които през 20-те години на миналия век двамата творци създават постановки за европейския театър.

На 29 ноември е концертът на участниците в майсторските класове на Веселина Кацарова и Калуди Калудов. Двамата големи български изпълнители споделят общи идеи в отглеждането на важни умения и необходими качества за успешна реализация на младите изпълнители. Преди това, от 16 до 29 ноември, залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ ще се трансформира в своеобразна лаборатория, където ще се усвояват тънкостите на оперното изпълнителско майсторство.

На 30 ноември предстои балетна вечер с Пловдивската опера. Хореографът Раду Поклитару, като основател и главен балетмайстор на Академичния театър за модерен балет в Киев, има забележителни балетни постановки на световни сцени. „Дългата коледна вечеря“ е балет-размисъл за преходността на живота. Постановката е вдъхновена от отличения с Пулицър американски драматург Тортън Уайлдър.

„Жени в ре минор“ е спектакъл, пропит с преклонение пред гения на Й. С. Бах.

2 декември е ден за творческа равносметка на сопраното Мария Клинчева, по случай нейната 80-та годишнина, свързала трайно нейната житейска и артистична биография с първия извънстоличен оперен театър – този в Стара Загора. В продължение на повече от три десетилетия Мария Клинчева се превъплъщава в десетки роли, оформя облика на културния живот в Стара Загора. Гостува и в много други страни по света. Оперната прима ще бъде представена от Миглена Стойчева, заедно с кадри от Златния фонд на БНТ.

На 5 декември, 50 години след първата легендарна постановка в своята история, Държавна опера – Русе ще представи отново „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев, посветена на 1130 годишнината от покръстването на българския народ. Режисьорът Пламен Бейков си служи със съвременни изразни средства и синтезирано емоционално присъствие, което носи директни внушения и провокира въображението и фантазията на публиката.

През последните години Софийската опера и балет намери многобройни нови почитатели с успешното изпълнение на една респектираща задача и за най-големите световни театри с тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер в режисьорската версия на Пламен Карталов. Възторжената музикална критика определя „Валкюра“ като перла в огърлицата на монументалната творба. Спектакълът в Стара Загора на 9 декември ще бъде финал на фестивала и ще постави началото на честванията, посветени на 150-та годишнина, посветени на създаването на знаменития оперен цикъл, оставил видим отпечатък върху световната култура.

Сред съпътстващите събития, в навечерието на фестивала, на 20 ноември Веселина Кацарова и Калуди Калудов ще представят участниците в майсторските си вокални курсове. Ще бъде излъчен и филмът „Човешкият глас“, по сценарий на Миглена Стойчева, режисьор Николай Василев и оператор Недялко Данов. Творбата е посветена на най-деликатния и съвършен музикален инструмент – този, който човек носи вътре в себе си. Разказът за гласа като уникален дар се разказва през съдбите и спомените на тримата герои във филма – народната певица Верка Сидерова, оперната прима Дарина Такова и фониатърът д-р Димитър Кехайов.

Изложбата с живопис, озаглавена „Цветни миниатюри“, на концертмайстора на Държавна опера – Стара Загора, Паулина Захариева, продължава традицията фестивалът да представя утвърдени музиканти в непозната светлина за широката публика. През последните две години свои изложби представиха тенорът Калуди Калудов и цигуларят Мичо Димитров.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство е основан през 1967 г. и се организира от операта в Стара Загора с подкрепата на община Стара Загора. Петдесет и третото издание на фестивала тази година се осъществява и със съдействието на Национален фонд „Култура“ – Програма за възстановяване на държавните, регионални и общински културни институти, Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации и Програма „Мобилност“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.