Европейските журналисти: „Възраждане“ ни тормози

0

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) излезе с позиция срещу поредния случай, в който журналисти стават обект на онлайн тормоз в социалните мрежи от членове и привърженици на партия „Възраждане“.

Този път атаката е срещу екипа на платформата за проверка на фактите Factcheck и по-специално журналистите Мина Киркова и Ралица Ковачева. Поводът е проверка, която прави преглед на всички обстоятелства около нашумелия украински сайт „Миротворец“. Материалът излага както известните факти за този сайт, така и множеството критики на международни организации, но също така показва и как съществуването на този сайт се използва от руската пропаганда, за да се злепоставят украинското правителство и неговите съюзници.

„Обективното и неедностранчиво отразяване явно не се харесва на част от привържениците на „Възраждане“, които започват да нападат авторката на текста“, пишат от АЕЖ и подчертават, че липсата на аргументи не може да бъде компенсирана със саморазправа с журналистите, които са установили какви са фактите.

От асоциацията посочват, че снимки на журналистките Мина Киркова и Ралица Ковачева се разпространяват с обидни и клеветнически коментари и заплахи из различни групи на „Възраждане“, включително и в такива, управлявани от лидера и депутати от партията.

„Дейността в социалните медии показва нива на координираност, присъщи на добре организирана кампания за влияние“, се посочва в позицията на АЕЖ.

Въпросните публикации са споделени стотици пъти от индивидуални профили и разпространени в десетки групи и страници.

„Въпреки острата си критика към „списъците“ на „Миротворец“, „Възраждане“ отдавна прави „списъци“ с български журналисти и медии, които не одобрява. Те са наричани „чуждестранни агенти“, не са допускани до събития на партията, подлагани са на охулване и заплахи в социалните медии“, се посочва в позицията на АЕЖ.

Това не е първият случай, в който АЕЖ взима отношение по враждебни прояви на представители на „Възраждане“ към журналисти. Преди година имаше и позиции в защита на журналистите Ралица Фичева и Лъчезар Лисицов, като това са само два от няколкото примера, показващи системност в поведението на тази партия.

Factcheck.bg е член на най-авторитетната мрежа за проверка на фактите в света The International Fact-Checking Network (IFCN) на института Пойнтер в САЩ. Уставът на тази мрежа задължава всички членуващи платформи да спазват много строги правила при всяка проверка. Тези правила за българската платформа могат да бъдат открити на нейния сайт. Сред тези принципи са прозрачност на методите и принципите на работа, прозрачност на източниците, както и право на отговор на засегнатите. Това дава възможност на всеки един потребител на сайта да направи своя собствена проверка и да се увери в направените изводи.

„Източниците на финансиране на Factcheck.bg са публикувани на сайта. Твърденията, че американският милиардер Джордж Сорос плаща на журналистите в сайта са напълно неверни. Те са част от конспиративната теория за всемогъщия Сорос, който плаща на медии и неправителствени организации, за да контролира чрез тях правителствата. Фондация “Отворено общество” наистина предоставя грантове на медии и неправителствени организации по целия свят. Но в това няма нищо конспиративно – информацията за проектите и финансирането е прозрачна и свободно достъпна“, се казва в позицията на АЕЖ.

От организацията посочват, че безпочвените твърдения, че медии, в това число Factcheck.bg, са финансирани от „Сорос/ЦРУ“ са част от очернящата кампания на „Възраждане“ срещу политическите им опоненти, организациите на гражданското общество, различни религиозни, социални и етнически групи.

АЕЖ призовава българските власти внимателно да наблюдават партия „Възраждане“ за подкрепа и разпространение на антисемитизъм, език на омраза, сочене с пръст на неудобни критици, разпространяване на лични данни, в това число и снимки на „врагове“, които могат потенциално да доведат до насилие и да подтикват привържениците ѝ към престъпления от омраза.

„В случай, че има достатъчни основания за това, прокуратурата следва да предприеме действията, предвидени в чл. 40, ал. (1) и (2) от Закона за политическите партии. Полицията и прокуратурата трябва да се отнасят максимално сериозно към всякакви заплахи – преки или непреки, отправени към журналисти от представители и привърженици както на „Възраждане“, така и на всяка друга радикализираща се политическа сила“, се пише още в позицията.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.