Фотографка съди Guns N’ Roses – за снимки и за сексуален тормоз

0

Известната банда Guns N’ Roses и мениджърският ѝ екип са изправени пред съдебен иск, подаден от фотографката, работила с тях по концерти – Катарина Бензова. В него тя ги обвинява в нарушаване на авторски права и сексуален тормоз на работното място.

В иска на Бензова се твърди още, че групата и нейните мениджъри „фалшиво претендират за собственост“ върху редица авторски снимки и видеоклипове, използвани без разрешение в различни рекламни кампании, пише сп. „Rolling Stone“, цитирано от БТА.

Бензова твърди също, че мениджърът Фернандо Лебейс, е отправил „многобройни сексуални предложения“ към нея. В обвиненията ѝ присъства и това, че той я е подлагал на сексуален тормоз в работна среда. Документът е подаден няколко седмици след като Guns N’ Roses заведоха свой иск пък срещу Катарина, тъй като според тях, тя е подала невярна жалба за нарушаване на авторските права. Групата иска да бъде обявено, че твърденията на жената са невалидни и тя няма права върху въпросните снимки и видеоклипове.

В изявление  за списанието, „Guns N’ Roses“ казват:

„Първоначално г-жа Бензова бе ангажирана да предоставя фотографски услуги за турнетата ни през 2010 г. Тя работи с групата в продължение на 12 години, като получаваше изключително добро заплащане и отношение. Едва след като услугите ѝ бяха прекратени през 2022 г., тя се опита да претендира за собственост върху снимките, в чийто договор ясно е посочено, че са собственост на групата. Ние се отнасяме много сериозно към този вид твърдения, но всички доказателства установяват, че тези обвинения са категорично неверни„.

Виж ощеСладко мое дете: Аксел Роуз на 60

В иска си Бензова посочва, че е работила редовно за „Guns N’ Roses“ като фрийлансър в продължение на 12 години, а между 2010 и 2022 г. е заснела 364 концерта от турнетата на групата. През това време тя до голяма степен е работила без официален договор, такъв й бил предоставен само за около 18 седмици. Катарина твърди, че през този период, в който не е имала договор, е била единствен собственик на своите снимки. Тя признава, че след като й бил предоставен документа, макар и за няколко седмици, съгласно него, снимките й щели да бъдат ползвани „под наем“. Въпреки това фотографката твърди, че „Guns N’ Roses“, както и техните мениджъри са комерсиализирали поне 145 кадъра без нейно разрешение. 

Междувременно в иска на групата срещу Бензова се твърди, че през 2010 г. жената е подписала споразумение за ангажимент, в което се заявява, че един от филиалите на групата ще притежава правата върху нейните произведения. Бандата твърди, че условията на това споразумение са били договорени устно, а Катарина е продължила да работи с тях през годините.

Що се отнася до твърденията й за сексуален тормоз, жената твърди, че мениджърът Фернандо Лебейс насилствено се опитал да я накара да го целуне през 2016 г. След като отхвърлила това му желание, той проявил агресия и продължил да я тормози, но този път в социалните мрежи.

В резултат на отказите на Бензова, според иска, Лебейс уж се е заел да „докаже господството си“ над нея „чрез други средства“. Твърди се, че е намалил възнаграждението ѝ, карал я е сама да си поема разходите за хотели и самолетни билети, и умишлено е укрил кредити за снимки. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.