Френски актриси обвиняват режисьори в сексуален тормоз

0

Френски актриси, които твърдят, че са били жертви на сексуално и физическо насилие от страна на десетилетия по-възрастни от тях режисьори, хвърлят светлина върху отблъскващата страна на индустрията в страната. Това се случва докато френското кино се радва на вниманието на наградите „Оскар“, предаде Асошиейтед прес.

Последната стъпка в движението #MeToo може да бъде направена на наградите за френско кино, които ще бъдат връчени тази вечер в Париж. Местни медии съобщават, че Жудит Годреш ще произнесе реч за сексуалното насилие на церемонията за връчването на наградите „Сезар“ – френската версия на „Оскар“-ите, която се излъчва на живо по телевизията. Тя вече изпрати силно послание към обществеността с последните си интервюта, в които осъди „омертата“ в индустрията.

Това се случва в момент, когато френското кино се очаква да блесне на церемонията по връчването на наградите „Оскар “ в Лос Анджелис през март с драмата „Анатомия на едно падане“ на режисьорката Жустин Трие.

Жудит Годреш, която е на 51 години, е добре позната на френските киномани. Наскоро тя обвини двама режисьори в изнасилване и сексуално посегателство, когато е била тийнейджърка. Актрисата официално подаде жалба по-рано този месец, съобщи прокурорът на Париж.

Годреш обвинява режисьора Беноа Жако, с когото е имала шестгодишна връзка, започнала, когато е била на 14 години, в изнасилване и физическо насилие. Жако, известен режисьор във Франция, е с 25 години по-възрастен от нея. Тя обвинява и друг режисьор – Жак Доайон, в сексуално посегателство, докато е режисирал филм, когато тя е била на 15 години. Доайон е с 28 години по-възрастен от нея. И двамата режисьори отхвърлят обвиненията на актрисата.

В интервю за радио „Франс ентер“ по-рано този месец Жудит Годреш казва, че никога не е била привлечена към Жако, „но в крайна сметка се оказах с него, в леглото му, и бях негова съпруга дете“. Годреш и Жако се запознават през 1986 г. на снимачната площадка на продукцията „Просяци“.

„Бях индоктринирана, все едно се бях присъединила към секта“, казва тя. Според нея връзката им е била белязана от насилие, затваряне и контрол. По-рано Годреш разказва за връзката си с Жако, но без да го назовава, в автобиографично телевизионно предаване „Икона на френското кино“, излъчено през декември.

Тя беше сред актрисите, които през 2017 г. проговориха срещу американския филмов продуцент Харви Уайнстийн, когато започна движението #MeToo, обвинявайки го в сексуално посегателство, когато е била на 24 години. 

Пред в. „Монд“ той заяви, че „не се чувства пряко засегнат“ от обвиненията на Годреш, в която по думите му се влюбил по онова време. Той отрича да е злоупотребявал с власт.

В изявление за АФП Доайон заяви, че „справедливата кауза не оправдава произволни доноси, фалшиви обвинения и лъжи“. След обвиненията на Годреш и други актриси решиха да проговорят,.

41-годишната Изилд Льо Беско обвини Жако в „психологическо и физическо насилие“ по време на връзката си с него. Тя започнала, когато актрисата била на 16 години, а той – на 52. Тя също така обвинява Доайон, че е избрал друга нейна колежка за роля, която е трябвало да получи, защото е отказала сексуалните му аванси.

Друга актриса, 45-годишната Анна Муглали, пък обвини Доайон в сексуално насилие през 2011 г.

По-рано френската филмова индустрия беше разтърсена от обвинения в сексуално насилие срещу актьора Жерар Депардийо, пише БТА.

През 2020 г. по време на церемонията по връчването на наградите „Сезар“ бяха организирани протести от активисти за правата на жените, тъй като режисьорът Роман Полански получи задочно наградата за най-добър режисьор.

Актрисата Адел Енел, която разказва за предполагаемо сексуално посегателство от страна на друг френски режисьор в началото на 2000 г., когато е била на 15 години, напусна залата.

Полански се издирва в САЩ , след като е обвинен в изнасилване на 13-годишно момиче през 1977 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.