Гейове и лесбийки вече могат да се женят в Словения

0

Гейовете и лесбийките вече ще могат да сключват бракове с половинките си в Словения. В сила от днес влиза поправка на Семейния кодекс на страната, според която еднополовите двойки ще могат да се женят и да осиновяват деца, съобщи словенската редакция на телевизия Ен1, цитирана от БТА.

Законният брак в Словения вече няма да бъде само между мъж и жена, както досега, а от двама души, без значение от пола им.

През юли най-висшият съд в Словения постанови, че законът, който определя брака като съюз единствено между мъж и жена, дискриминира двойките гейове и лесбийки. Той отмени незабавно действието на оспорваните текстове от закона и нареди на парламента да промени текста в рамките на шест месеца. През октомври 2022 година Словения стана първата страна в Източна Европа, приела законодателство за еднополовите бракове.

До момента еднополовите бракове са легализирани в 18 европейски държави, повечето от тях дават и възможност на двойките да осиновяват деца. Други европейски страни позволяват на еднополовите двойки да регистрират съвместно съжителство, но не и да се женят – сред тях са Чехия, Хърватия, Кипър, Естония, Гърция, Унгария и Италия. Повечето източноевропейски държави, включително България, не са узаконили нито съвместното еднополово съжителство, нито хомосексуалните бракове.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.