Глобяват ни пред магазина! Пазете касовия бон

0

Глоба от 10 лв. ще бъде налагана на хората, които не изпълнят задължението си при покупка да вземат касова бележка и да я пазят до излизане от магазина. Това гласят промени в Закона за ДДС, които са внесени от Министерски съвет в парламента.

В момента глобата за това нарушение е 5 лв. Глобата може да бъде налагана на място с квитанция от служителите на НАП.

Тя беше въведена, за да накара хората да искат касовите си бележки. Служителите на НАП обаче досега разбираха, че повечето клиенти не искат да се разправят с продавача, и затова реално глобени хора за това нарушение няма или са единични случаи. Сега от Министерство на финансите предлагат глобата да бъде увеличена два пъти, а дали хората реално ще бъдат глобявани предстои да видим.

С други промени в закона е предложено глобите за неиздаване на касови бележки също да бъдат увеличени два пъти. В момента, ако търговец не издаде касова бележка, глобата за физическо лице е от 100 лв. до 500 лв., а санкцията за фирми и еднолични търговци е от 500 лв. до 2000 лв. С предложените промени в Закона за ДДС глобата за граждани ще стане от 200 лв. до 1000 лв., а за фирми – от 1000 лв. до 4000 лв.

Ако търговец бъде хванат повторно, че не дава касова бележка, глобите ще бъдат още по-големи – от 400 лв. до 2000 лв. за граждани и от 2000 лв. до 8000 лв. за фирми.

Освен санкция за търговеца, глоба има и за самия продавач, който е бил длъжен, но не е регистрирал продажбата на касовия апарат. Глобата за продавач, които не е дал касова бележка, сега е от 100 лв. до 500 лв., а предложението на Министерство на финансите е да стане двойно по-висока – от 200 лв. до 1000 лв. За продавач на заплата, ако бъде глобен с 1000 лв., ще бъде сериозен удар по бюджета му за месеца.

Всички тези промени са предложени, за да бъдат изкарани оборотите на светло и търговците да плащат дължимия ДДС за дейността си. Реално почти всички търговци вече дават касови бележки, но не е такава ситуацията в услугите. Фризьори, масажисти, автосервизи в повечето случаи не дават касови бележки. А оборотите им често са такива, че би трябвало да плащат ДДС.

Освен вдигане на глобите, от Министерство на финансите предлагат с промени в данъчните закони да бъдат въведени и стимули хората да искат касови бележки. Едно от предложенията е, ако човек не получи касова бележка, да не бъде длъжен да плаща. Това обаче може да доведе до конфликти между търговец и клиент.

Още при приемането на бюджета за 2023 г. от Министерство на финансите предложиха клиентите в заведенията да не плащат, ако не получат касова бележка. Тогава ресторантьори казаха, че клиентът може да не изчака да му донесат касова бележка и просто да си тръгне. Сега предложението е клиентите да не плащат, ако не получат касова бележка, не само в ресторантите, а навсякъде.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.