Гнездото на най-известното семейство щъркели в България пострада от дъждовете

0

Силните валежи засегнаха и най-известната двойка щъркели, които всеки можеше да наблюдава на живо от камерите на Българското дружество за защита на птиците. Гнездото им в самоковското село Драгушиново е паднало от проливните дъждове през последните дни.

В късния следобед в събота получихме сигнал, че камерата от гнездото в Драгушиново е спряла да предава, а малко по-късно с нас се свърза кметът на селото, за да ни уведоми, че гнездото на щъркелите е паднало, съобщиха на сайта си от Българско дружество за защита на птиците.

Причината са дъждовете от последните седмици, които са напоили гнездото и са увеличили допълнително тежестта му, от което то се е наклонило от платформата върху електрическите жици.

Снимка: Симона Бонева

Благодарение на бързата реакция и координацията на местните власти, ЕРМ „Запад“ АД, хора от селото и екип на БДЗП, гнездото заедно с двете щъркелчета в него са свалени. Малките все още не летят, състоянието им след падането е тежко и предстои да бъде оценено от ветеринарни специалисти. По време на инцидента възрастните птици не са били в гнездото и по всяка вероятност са в безопасност.

Още същата вечер двете щъркелчета бяха предадени от екипа на доброволец на „Зелени Балкани“ от София, който днес ще ги транспортира към Спасителния център за диви животни. Предстои специалистите от центъра да ги прегледат и да преценят какво лечение е необходимо да се приложи.

На стълба в Драгушиново ще бъде поставена нова платформа, на която Драго и Драга ще имат възможност да изградят новото си гнездо.

Случаят демонстрира нагледно проблема, по който БДЗП и ЕРМ „Запад“ АД работят заедно – опасността за щъркелите и за мрежата от рисковите и недобре осигурените гнезда. В рамките на съвместния ни проект „Живот за птиците“ към момента са поставени около 950 нови щъркелови платформи, добавят от дружеството.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.