Голямата актриса Ели Скорчева ще получи „Златна липа“ за цялостен принос в киното

0

Една от емблемите на българското кино – обичаната актриса Ели Скорчева, ще бъде специалният гост на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загопа. Тя ще получи наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното, съобщават организаторите.

Звездата на Ели Скорчева изгря отново миналата година след 30-годишно отсъствие от големия екран. Тя изигра по блестящ начин главната роля във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ (2023), включен в конкурсната програма на фестивала. Филмът пожъна редица успехи зад граница, спечели редица награди от европейски фестивали и стана вторият български филм, след „681 – Величието на хана“ (1983), прожектиран по кината в САЩ.

Помним емблематичните роли на Ели Скорчева във филмите „Адаптация“ (1979), „Търновската царица“ (1980), „Ева на третия етаж“ (1987), „Константин Философ“ (1983), „Дом за нашите деца“ (1987), „Немирната птица любов“ (1990), „Мадам Бовари от Сливен“ (1991).

През 1992 година тя се снима във „Вампири, таласъми“ и прави 30 годишна кинопауза, за да се завърне на екран триумфално с „Уроците на Блага“.

На 8 март гази година Ели Скорчева отпразнува и своя 70-годишен юбилей. Тя е родена в Пловдив през 1954 година. Завършва техникум по строителство и архитектура, но съдбата я повежда по пътя на актьорското майсторство и завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. По-късно специализира мениджмънт и маркетинг на застрахователния бизнес.

Ели Скорчева ще получи наградата си „Златна липа“ за цялостен принос в киното по време на церемонията по откриване на фестивала на 1 юни вечерта в залата на Старозагорската опера. На следващия ден – 2 юни, по традиция специалният гост ще даде пресконференция във фоайето на операта, след което ще засади своя фиданка в Алеята на липите до оперната сграда и ще открие плоча със звезда и своето име.

В Алеята на липите вече цъфтят дръвчетата, посадени от специалните гости на досегашните издания на фестивала – Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Махайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019), Владимир Пенев (2021), Георги Мамалев (2022) и Любен Чаталов (2023).

Кинофестивалът „Златната липа“ ще продължи от 1 до 5 юни. В програмата му ще бъдат показани над 50 нови заглавия, създадени в Европа. Прожекциите на всички филми ще бъде при вход свободен, благодарение на подкрепата на община Стара Загора.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.